galéria megtekintése

Túszdráma Sydneyben

0 komment

NOL

Egy felfegyverzett férfi az ausztrál nagyváros üzleti központjában hatolt be egy kávézóba és ejtette túszul a bent lévő embereket. Tucatnyi foglya is lehet, és állítólag élő adásban akar beszélni Tony Abbott miniszterelnökkel. A kirakatban most egy arab felirattal ellátott fekete zászló van kifeszítve. Öt túsznak sikerült elhagynia a kávéházat.

Túszdráma alakult ki Sydneyben helyi idő szerint hétfő reggel 9:45 körül. Az ausztrál nagyváros üzleti központjában fekvő tér, a Martin Place egyik kávézójába felfegyverzett férfi hatolt be és ejtette túszul a bent lévő embereket. A környéket a rendőrök hermetikusan lezárták. A kávézó kirakatában most feltartott kezű emberek állnak. Ketten közülük egy arab felirattal ellátott zászlót feszítenek ki. „Isten az Isten és Mohamed az ő prófétája" van ráírva. Ez a fekete zászló a shahada, amely nem a Szíriában és Irakban harcoló és hatalmas területeket meghódító szunnita szélsőséges Iszlám Állam (IS) zászlaja.

Túszok a shahadával a kávézó kirakatában
Túszok a shahadával a kávézó kirakatában
Forrás: Channel Seven

Az egyelőre nem világos, hogy a férfi hány túszt ejtett, de a Channel Seven televízió rendőrségi forrásokra hivatkozva azt írta, hogy 13 ember van bent. A kirakatban négyüket lehetett látni. Jó pár óra elteltével három férfinak és két nőnek sikerült kiszabadulnia a kávéházból. 

 

Más hírek szerint – írja a Sydney Morning Herald – két túszejtő is van, de ezt a hatóságok egyelőre nem erősítették meg. Egy szemtanú a brit Guardian helyszíni tudósítójának azt mondta, a túszdráma azzal vette kezdetét, hogy egy férfi besétált a kávézóba egy sporttáskával, amelyben láthatóan egy fegyver volt.

A Martin Place Sydney üzleti központjában fekszik. Itt van a  jegybank épülete, a tér melletti Macquarie Street pedig Új-Dél-Wales szövetségi állam parlamentjének ad otthont. A kávézó – a Lindt – kedvelt találkahelye üzletembereknek és politikusoknak egyaránt. A környékről most elterelik a forgalmat, az épületeket evakuálják, a levegőben helikopterek cirkálnak. Evakuálták a Martin Place-től másfél kilométerre lévő sydneyi operaházat is, de az nem tudni, hogy ez összefüggésben áll-e a túszdrámával.

Ray Hadley, a 2GB rádió műsorvezetője szerint a túszejtő Tony Abbott miniszterelnökkel akar beszélni élő adásban. Abbott nem sokkal később kiadott egy közleményt, amelyben jelezte, hogy az ausztrál nemzetbiztonsági bizottság rendkívüli ülésre gyűlik össze a helyzet miatt. Hadley később tisztázta, hogy nem a túszejtő, hanem az egyik túsz hívta fel, akivel ő adáson kívül beszélt.

A Martin Place környékét hermetikusan lezárták
A Martin Place környékét hermetikusan lezárták
Fotó: Jason Reed / Reuters

Kiadott egy közleményt Mike Baird, a szövetségi állam miniszterelnöke is, azt írva, gondolatban együtt van azokkal, akiket a túszdráma érint, a hatóságok pedig Andrew Scipione rendőrfőkapitány vezetésével dolgoznak a megoldáson. A rendőrség közölte, hogy próbál kapcsolatba lépni a bent lévő emberekkel.

A hatóságoknak közben több felröppenő hírt is cáfolniuk kellett. Először is azt, hogy Sydney légterét lezárták volna a légi forgalom elől, később pedig azt is, hogy a túszdrámával párhuzamosan rendőrségi razziák kezdődtek volna Lakembában, az ausztrál nagyváros muzulmánok lakta negyedében.

Eközben a Mashable írja, hogy az Uber sofőrszolgáltatás most minimum száz dollárt kér, hogy kivigyen valakit a városból. A sofőrszolgáltatást New Yorkban szerződés kötelezi, hogy csak egy bizonyos határig emeljen árat vészhelyzetekben történő személyszállítás esetén. Ilyen szerződést Sydney láthatóan nem kötött a céggel.

A túszdráma 11. órájában öt túsz kiszabadult a kávézóból. Hogy elengedték-e őket vagy sikerült elmenekülniük, arról Scipione nem árult el részleteket, de azt elmondta, hogy a rendőrség tárgyal a túszejtővel.

Ezekben a pillanatokban – magyar idő szerint délután háromkor – a túszdráma már a 15. órában tart. A túszejtőt még mindig nem nevezték meg, bár Jamal Rifi, a sydneyi muzulmán közösség egyik vezetője úgy nyilatkozott, hogy ő is tudja, hogy a férfi kicsoda, de nem mondhatja meg. A Channel Seven egyik helyszínen tartózkodó munkatársa, Chris Reason szerint a túszejtőt látni is lehet a kávézóban a rendőrségi kordonon túlról, egyszer akkor, amint egy iPaddel az egyik kezében bement az egyik hátsó helyiségbe. A túszejtő állítólag próbál üzeneteket és videókat feltölteni a közösségi médiára. A videóit a YouTube-ról azonnal eltávolítják.

Reason körülbelül 15 túszt számolt össze bent. Gyerek nincs közöttük, és – írta a Twitteren a Channel Seven munkatársa – enni is kaptak már. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.