Putyin a barátait, a barátai Putyint teszik gazdaggá?

A Kreml tagad, az amerikai pénzügyminisztérium pedig korrupcióval vádolja Vlagyimir Putyin orosz elnököt, akinek a gyanú szerint mesés vagyona lehet.
„Láttuk, hogyan teszi gazdaggá a barátait, a közeli szövetségeseit, és szorítja háttérbe az állami tulajdont felhasználva azokat, akiket nem tekint a barátjának. Legyen szó Oroszország energiavagyonáról vagy más állami szerződésekről, azokhoz tereli őket, akikről hiszi, hogy neki fognak szolgálni, és kizárja azokat, akik nem" – így jellemezte BBC-nek a Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz kötött korrupciós képletet Adam Szubin, a terrorizmusért és pénzügyi felderítését felelős amerikai pénzügyminiszter-helyettes, aki az Oroszország elleni szankciókat is felügyeli. Ő az Egyesült Államok első magas rangú tisztviselője, aki nyíltan beszél erről, noha – mint mondta – az amerikai kormányzat „sok-sok éve" tud a Putyinhoz köthető korrupcióról.

Azt a 2007-es CIA-jelentést nem volt hajlandó kommentálni, amely szerint az orosz államfő 40 milliárd dollárnyi érték fölött rendelkezik, megjegyezte viszont, hogy Putyin évi mintegy 110 ezer dolláros éves jövedelme messze nem tükrözi a valódi helyzetet, és az elnök sokat dolgozott azokon a módszereken, amelyekkel leplezni tudja a vagyonát. Például azt a 35 millió dollárt érő jachtot, az Olympiát, amelyet állítólag a Londonban élő orosz mágnás, Roman Abramovics ajándékozott neki – legalábbis ezt mondta ugyancsak a BBC-nek Dmitrij Szkarga, a Szovkomflot orosz hajózási társaság volt vezetője, aki állítja: ő maga felügyelte a hajó átadását.

Abramovics ügyvédei viszont ezt tagadták, mint ahogyan tagadta a hírt a Kreml szóvivője is. Dmitrij Peszkov azt mondta: „Tudom, hogy az elnöknek nincs jachtja. Ezt tudom.". A szóvivő alaptalan rágalomnak nevezte a BBC műsorában elhangzott kijelentéseket, és azt mondta, hogy az amerikai pénzügyi tárca tekintélyén esik csorba, ha nem támasztja alá bizonyítékokkal tisztviselőjének állításait.

Putyint nem először éri olyan vád, hogy saját oligarchakörének kialakításával óriási vagyon fölött rendelkezik. Nyugaton ezt az elnök „Achilles-sarkának" tartják, és nem véletlen, hogy az ukrajnai válság kapcsán elrendelt amerikai szankciók fő célpontjaivá éppen a hozzá közelinek tartott milliárdos üzletemberek váltak. Közéjük sorolják például a számos orosz óriástársaságban érdekeltséggel rendelkező Volga Group fő tulajdonosát, az egykori olajkereskedő Gennagyij Tyimcsenkót, a Rosszija bank legnagyobb részvényesét, Putyin volt nyaralószomszédját, Jurij Kovalcsukot és a még dzsúdópartnerként az elnökhöz közel került Arkagyij Rotenberget és fivérét, Boriszt.

A Newsru.com orosz internetes hírportál összefoglalója arra is kitér, hogy Spanyolországban a végéhez közeledik egy hosszú tárgyalássorozat, amelynek vádlottja az orosz szervezett alvilág több tucat tagja. A vizsgálat szerint vannak köztük az elnök „barátainak a barátai" is. Nemrég olyan gyanú is napvilágot látott, hogy az orosz maffia nagyhatalmú, tambovi csoportja a moszkvai hatalmi struktúrákba is beszivárgott, és ezzel hozzák összefüggésbe Alekszandr Litvinyenko volt KGB-tiszt meggyilkolását, amelyhez egy a múlt héten közzétett bírói jelentés szerint maga Putyin is hozzájárulhatott. Feltételezések szerint Litvinyenko, aki a állítólag a spanyolországi nyomozást is segítette, azért ölték meg, mert túl sokat tudott a szervezett alvilág és az oroszországi hatalmi körök kapcsolatairól, és a nyilvánosság elé léphetett volna ezekkel az adatokkal.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.