galéria megtekintése

Putyin parancsára tehettek polóniumot Litvinyenko teájába

5 komment

NOL

Közel tíz évvel Alekszandr Litvinyenko megmérgezése után megszületett a vizsgálat jegyzőkönyve, amelyben a nyomozás vezetője a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) egykori igazgatója mellett Vlagyimir Putyin orosz államfőt is összefüggésbe hozta az egykori titkosszolgálati tiszt meggyilkolásával.

Litvinyenko a halálos ágyán
Litvinyenko a halálos ágyán
Reuters

"Figyelembe véve minden rendelkezésre álló bizonyítékot és elemzést, arra a következtetésre jutottam, hogy egy Litvinyenko meggyilkolására irányuló FSZB-akciót minden valószínűség szerint Nyikolaj Patrusev, az FSZB egykori igazgatója és Vlagyimir Putyin orosz elnök is jóváhagyta" – írta háromszáz oldalas jelentésében Sir Robert Owen, a vizsgálóbizottság elnöke.

BBC tudósítója szerint a jegyzőkönyvben a vártnál erősebb állítások szerepelnek. A részletek nyilvánosságra hozatalakor többeknek elakadt a lélegzete. Sir Robert Owen ugyanis azt mondta: "Meggyőződtem arról, hogy általánosságban beszélve Putyin kormányának, magának az elnöknek és az FSZB-nek is volt indítéka, hogy lépéseket tegyen Litvinyenko ellen, vagy akár meg is ölje őt 2006 év vége felé".

 

Sir Robert szerint az, hogy Litvinyenko együttműködött az angol titkosszolgálattal, kritizálta az FSZB-t és Putyint, ráadásul kapcsolatban állt más orosz disszidensekkel, indítékul szolgáltak a meggyilkolására. "Kétségtelenül volt egy személyes vetülete is az ügynek, a Putyin és Litvinyenko közti ellentét" – véli.

Putyint összefüggésbe hozták a gyilkossággal
Aleksey Nikolskyi/RIA Novosti/Pool / Reuters

A dokumentum szerint a polónium használata egyértelmű bizonyíték arra, hogy az állam is részt vett az akcióban, mivel annak előállításához atomreaktorra van szükség. 

Az orosz külügyminiszter szerint a vizsgálat politikai felhangokat kapott. "Sajnáljuk, hogy egy tisztán büntetőügybe politikai elemek keveredtek, és rányomta a bélyegét a két ország kapcsolata miatt kialakult légkör."

Andrej Lugovoj lehetett az egyik tettes
Andrej Lugovoj lehetett az egyik tettes
Reuters

A volt orosz titkosszolgálati tisztet a feltételezések szerint két kollégája mérgezte meg a teájába csempészett polóniummal. Robert szerint Andrej Lugovoj és Dmitrij Kovtun a moszkvai titkosszolgálat parancsára cselekedtek. Mindketten tagadják a gyilkosságot. A régóta várt jelentés publikálásakor Sir Robert leszögezte, hogy biztos abban, hogy Lugovoj és Kovtun követték el a gyilkosságot. Mindkettejüket ki akarták hallgatni Nagy-Britanniában, azonban Oroszország nem adta ki őket.

A jelenleg politikusként tevékenykedő Lugovoj abszurdnak nevezte a vádakat.

"Ahogy számítottunk is rá, nincsenek meglepetések"

– mondta a jelentés kapcsán. Az üzletemberként dolgozó Kovtun addig nem kívánta kommentálni az eseményeket, amíg nem tud többet a dokumentumról.

A brit jelentés orosz visszhangjáról itt olvashatnak részleteket: >>>

Kapcsolódó cikkek

Litvinyenko dolgozott a briteknek is?

Az MI6-nek dolgozott Alekszander Litvinyenko, amikor 2006 novemberében megmérgezték – állítja az orosz ügynök özvegyének ügyvédje.

A brit titkosszolgálat fizette Litvinyenkót

Adómentes fizetést és hamis útlevelet is kapott a brit külső hírszerzéstől (MI6) Alekszandr Litvinyenko, az orosz állambiztonsági szolgálat (FSZB) egykori tisztje, akit csaknem hét éve Londonban sugárzó anyaggal megöltek - írta rendőrségi forrásokat idézve a The Sunday Times.

Litvinyenko-gyilkosság: gyűlnek a bizonyítékok Moszkva ellen

Az amerikai titkosszolgálatoknak egyértelmű bizonyítékaik vannak arra, hogy az orosz állam részese volt Alekszandr Litvinyenko egykori orosz állambiztonsági tiszt nyolc évvel ezelőtti londoni meggyilkolásának, és a bizonyítékokat át is adták a brit hatóságoknak - írta szombaton a The Daily Telegraph.

Miniatűr atomtámadás

Független vizsgálat indult Londonban annak kiderítésére: ki és hogyan gyilkolta meg radioaktív anyaggal évekkel ezelőtt Alekszandr Litvinyenko orosz kémet.

Kétszer is megmérgezhették Litvinyenkót

A rendőrségi vizsgálat adatai szerint valószínűleg kétszer is megpróbálták megölni Alekszandr Litvinyenkót, az orosz biztonsági szolgálat (FSZB) egykori tisztjét, akinek életét a második merénylet oltotta ki - mondta a kilenc évvel ezelőtti londoni gyilkosság brit igazságügyi vizsgálatának zárónapján a Scotland Yard jogi képviselője.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.