Scoland Yard: Litvinyenko két adag polóniumot kapott

Kétszer is megmérgezték merénylői Alekszandr Litvinyenko egykori orosz állambiztonsági tisztet a sugárzó polónium 210-es izotóppal, hogy biztosan meghaljon - írta a The Sunday Telegraph rendőrségi forrásokat idézve. Más vasárnapi londoni sajtóértesülés szerint az orosz rendőrség Londonban nyomozna a tettesek után.

A The Sunday Telegraph, a legnagyobb vasárnapi brit konzervatív lap szerint a Scotland Yard nyomozói azt gyanítják, hogy Litvinyenko szervezetébe az eddig sejtett mérgezési időpont - november 1-je - előtt néhány nappal is jutott a radioaktív anyagból.

A rendőrség szerint a londoni Millennium hotel bárjában november 1-jén elkövetett mérgezéses merénylet már a második támadás volt - áll a cikkben. Alekszandr Litvinyenko, az orosz állambiztonsági szolgálat (FSZB) egykori alezredese 2000-ben dezertált Londonba, miután szembekerült a szolgálattal, amelyet későbbi könyvében a második csecsenföldi háború kirobbanásához vezető, csecsen terroristáknak tulajdonított moszkvai lakóház-robbantások kitervelőjének nevezett. Litvinyenko tavaly november 23-án, hosszas haláltusa után hunyt el egy londoni kórházban, miután szervezetébe máig tisztázatlan forrásból súlyosan mérgező polónium 210-es izotóp került. Korábbi londoni sajtóértesülések szerint a volt FSZB-tisztet 10 millió dollár értékű, a halálos adagot több mint tízszeresen meghaladó polónium-mennyiséggel ölték meg.

A The Sunday Telegraph értesülése szerint a halottkémi vizsgálat két sugárzási "kiugrást" mutatott ki Litvinyenko szervezetében, ami arra utal, hogy két külön adagot kapott a polóniumból. A nyomozásban részes egyik detektív azt mondta a lapnak: a gyilkosok valószínűleg teljesen biztosak akartak lenni abban, hogy áldozatuk soha nem épül fel. A Scotland Yard két oroszra, Andrej Lugovoj és Dmitrij Kovtun egykori KGB-tisztekre összpontosít; mindketten találkoztak Litvinyenkóval azon a napon, amikor a volt FSZB-alezredes megbetegedett - áll a cikkben.

Lugovoj, Kovtun és Litvinyenko együtt teázott a Millennium hotelben november 1-jén. A Scotland Yard szerint Lugovoj és Kovtun ugyanaznap valószínűleg megfordult egy közeli olasz étteremben, a Pescatoriban is, ahol éppen a múlt héten találták meg a polónium 210-es jelenlétének nyomait. A sugárzó izotóp jelenlétét kimutatták abban a három londoni szállodában is, amelyben Lugovoj lakott, miután október 16-án Londonba utazott, és észlelték a polóniumot a British Airways azon két repülőgépén, amelyeken a volt KGB-tiszt utazott. Lugovoj és Kovtun elismerte, hogy november 1-jén Londonban találkozott Litvinyenkóval, de mindketten tagadják, hogy közük lenne a gyilkossághoz.

A News of the World, a legnagyobb brit vasárnapi tömeglap értesülése szerint az orosz kormány arról értesítette a brit külügyminisztériumot, hogy az ügyben nyomozó orosz rendőrök Londonban szeretnének tanúkat és gyanúsítottakat kihallgatni. A lap szerint az orosz hatóságok úgy tartják, hogy Litvinyenkóval Londonban élő orosz bűnözők végeztek. Az orosz fél egy olyan százoldalas dossziét adott át brit illetékeseknek, amely állítólag bizonyítja, hogy a merényletre Nagy-Britanniában adtak utasítást - áll a The News of the World cikkében. Tavaly év végén a Scotland Yard nyomozói folytattak vizsgálatot Moszkvában, kihallgatva mások mellett Andrej Lugovojt is.
(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.