Szocsi polgármestere lehet a Litvinyenko-gyilkosság gyanúsítottja

A Kreml-bíráló Alekszandr Litvinyenko meggyilkolásával vádolt volt titkosügynök lehet az egyik orosz párt jelöltje a 2014-es téli olimpia színhelyén, Szocsiban esedékes áprilisi polgármester-választásokon. Andrej Lugovojt a Vlagyimir Zsirinovszkij vezette liberális-demokraták (LDPR) jelölnék.

A Kreml-bíráló Alekszandr Litvinyenko londoni meggyilkolásával  vádolt volt titkosügynök lehet az egyik orosz párt jelöltje a 2014-es téli olimpia színhelyén, Szocsiban esedékes áprilisi polgármester-választásokon - vált ismertté pénteken Moszkvában.

Andrej Lugovoj
Andrej Lugovoj

Andrej Lugovojt a Vlagyimir Zsirinovszkij vezette liberális-demokraták (LDPR) jelölnék, akiknek jelenleg is parlamenti  képviselője. A beszámolók idézték Igor Lebegyevet, a szélsőségesen  nacionalista párt frakcióvezetőjét, aki szerint Lugovoj lenne a  legalkalmasabb jelölt a tisztségre. A felkérés tényét a ma üzletemberként tevékenykedő egykori FSZB-tiszt maga is megerősítette.

Alekszandr Litvinyenko 2000-ben szökött Londonba, ahol hat évvel  később sugárzó polónium-210 izotóppal megmérgezték. Órákkal  azelőtt, hogy rosszul lett volna, egy szállodában találkozott  Lugovojjal, aki azonban tagadja, hogy köze lenne a gyilkossághoz. A  brit hatóságok ugyanakkor őt tekintik az ügy fő gyanúsítottjának.

Litvinyenko halálos ágyán azzal vádolta meg az akkori orosz  elnököt, Vlagyimir Putyint, hogy ő áll a történtek mögött, amit a  Kremlben cáfoltak. A brit hatóságok Lugovoj kiadatását  kérték, de ezt Moszkva az orosz alkotmányra hivatkozva megtagadta. Lugovoj számtalan sajtóértekezletén ugyanakkor azt állította,  hogy a brit titkosszolgálatoknak, a Kreml ellenfeleinek és az alvilágnak is lehetett oka arra, hogy végezzen Litvinyenkóval.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.