Pusztító áradás az afganisztáni magyar PRT tartományában

Hetvenhárom ember meghalt, több ezer ember hajlék és ivóvíz nélkül maradt szombaton az afganisztáni Baglán tartományban a heves esőzések után érkező árvíz miatt. Az árvíz Baglán egyik alig hozzáférhető hegyvidéki körzetében, Guzargah-e-Nurban szedte a legtöbb áldozatot, száznegyven kilométerre északra a tartományi fővárostól, Pol-e Homritól.

Afganisztánnak ezt a vidékét a tavaszi-nyári esőzések alatt évről évre árvizek és földcsuszamlások sújtják, az árvíz pedig kártyavárként sodorják el az útjába kerülő vályogviskókat. Ezekből és a másfajta falusi házakból a szombati bagláni árvíz kétezret tett a földdel egyenlővé. Hatósági közlések szerint az áldozatok száma várhatóan a többszöröse lesz a jelenleg ismertnek. Kétszáz embert eltűntként tartanak nyilván. „Mindent az áradó víz borít. Egy talpalatnyi föld nem maradt szárazon, amelyen a mentőhelikopterek leszállhatnának" – mondta a helyzetről Aminullah Amarkhel tartományi rendőrfőnök a BBC-nek, amihez a maga részéről Dzsaved Basarat rendőrségi szóvivő annyit tett hozzá, z emberek mindenüket elveszítették, a termőföldjeiktől a házukon át a marhákig és többi állataikig. Csak Guzargah-e-Nurban négy falu tűnt el teljesen az árvíz alatt. A hetvenhárom halottról rendőri erők számoltak be. Az afganisztáni katasztrófa-elhárítási hivatal egyelőre 58 áldozatról tud.

2006-tól a tavalyi kivonulásig Baglánban a Magyar Honvédség irányítása alatt működött a helyi tartományi újjáépítési csoport (PRT). A bagláni PRT Pol-e Homriban szolgálatot teljesítő magyar csoportja a hét év alatt 400 projektben vett részt. A magyarok húsz iskolát, ennél is több kórházat, 41 kutat, több kilométer vízvezetéket, elektromos hálózatot és gátat építettek vagy újítottak fel, beszálltak egy vízi erőmű korszerűsítésébe, de szétosztottak több száz tonna élelmiszert, több tízezer takarót, sátrat és kályhát is.

Májusban az észak-afganisztáni Taskurgan-szorosban az árvíz egy szakaszon elmosta az észak-déli autóutat, ami gyakorlatilag kettévágta a közép-ázsiai országot. Badahsán tartományban a hónap elején egy hegyoldal omlott rá egy városkára az özönvízszerű esőzések után, 2100 embert ölve meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.