Ezreket temetett maga alá a halálos földcsuszamlás

Az afganisztáni Badahsán tartományban egy hegyoldal omlott rá egy városkára az özönvízszerű esőzések után.
Hivatalosan már 2100 halottja van a pénteki afganisztáni földcsuszamlásnak. Badahsán tartományban a napok óta tartó özönvízszerű esőzések után egy hegyoldal omlott rá egy városkára, Ab Barikra, háromszáz lakóházat temetve maga alá.

A természeti katasztrófa helyi idő szerint pénteken délelőtt 11 körül következett be, amikor a városka lakói éppen a holmijuknak és az állataiknak néztek utána egy korábbi, kisebb földcsuszamlás után, és nem sokkal később a hegy harmadszor is megmozdult. Ekkor a helyszínen lévő mentőalakulatokra omlott rá.

Badahsán Afganisztán egyik meredek hegyek szaggatta, szegény tartománya az ország északkeleti részén, Tádzsikisztán, Pakisztán és Kína között. A pénteki pusztításról valószínűleg csak hetek múlva lehet teljes képet alkotni. A helyszínre egyelőre egyetlenegy exkavátort sikerült eljuttatni, de Abdul Kadír Szajád ezredes, badahsáni rendőrkapitány-helyettes szerint a munkagépnek semmi esélye a tízméteres földtakaróval szemben.

Arra, hogy túlélőket találnak, kevés a remény. Aidan O'Leary, az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatalának (OCHA) az afganisztáni irodavezetője azt mondta, a mentés inkább a túlélők és a földönfutóvá vált helyiek biztonságba helyezésére és ellátására fókuszál túlélők keresése helyett, miután hétszáz környékbeli házból négyezer embert kellett evakuálni egy esetleges következő földcsuszamlás veszélye miatt. Nekik most az OCHA, az ENSZ Élelmezési Világprogramja (WFP), az afgán biztonsági erők és helyi önkéntesek osztanak ki élelmet és vizet, illetve adnak sátrakat. „Csodára alig van esély" – mondta O'Leary borúlátó nyilatkozatával összhangban a földcsuszamlás által betemetett emberekről Claude Jibida, a WFP afganisztáni irodavezetője.

Badahsán egyébként aránylag távol van a háború és a tálibok merényleteinek a zajától. Sőt. A hatalomból 2001-ben elűzött iszlamista szélsőségesek a földcsuszamlás után jelentkeztek, hogy szívesen segítenek a mentésben és az ideiglenes menekülttábor biztosításában. A szolgáltatásaikat a helyi hatóságok egyelőre nem vették igénybe – ahogy a közelben lévő NATO-egységek segítségéből sem kértek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.