Pozsony tanulni küldte a nyelvtörvény ellen tüntető magyarokat

Mintegy ötszázan tüntettek kedden kora este a révkomáromi Klapka téren a módosított szlovák államnyelvtörvény ellen.

A tiltakozó akciót a Selye János Egyetem Hallgatói Önkormányzata szervezte. A felszólalók egyenjogúságot követeletek a hivatali anyanyelvhasználatban is. - Nem igaz, amit a szlovák politikusok állítanak, akik szerint a tavaly elfogadott szlovák jogszabály nem érinti a kisebbségiek jogait.

A valóság az, hogy anyanyelvünk kiszorul a közéletből, holott mi, szlovákiai magyarok is adófizetői vagyunk Szlovákiának, ezért szülőföldünkön és lakóhelyünkön egyenjogúságot követelünk anyanyelvünk számára is – hangsúlyozta Czibula Ádám, a révkomáromi HÖK elnöke. Társai is szorgalmazták az európai értékrendnek megfelelő  szabad anyanyelvhasználati jogok érvényesítésének szavatolását, s követelték a kisebbségi nyelvtörvény mielőbbi elfogadását.

Nem hívták meg demonstrációra a szervezők szlovákiai magyar politikusokat, ezzel is hangsúlyozva a tüntetés polgári jellegét. Marek Madaric pozsonyi kulturális miniszter nyilatkozatában azt üzente a révkomáromi egyetemi hallgatóknak, hogy tüntetés helyett inkább tanuljanak meg szlovákul.

A magyar anyanyelv szabad használatért tüntetnek Révkomáromban a helyi diákok
Révkomárom, 2010. február 23. A magyar anyanyelv szabad használatért tüntetnek Révkomáromban a helyi diákok. A révkomáromi egyetemisták tüntetést szerveztek a szabad anyanyelvhasználatért, hogy kifejezzék nemtetszésüket a jelenleg zajló folyamatok ellen, melyek látható célja a magyar nyelv háttérbe szorítása, elnyomása és értéktelenné tétele. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.