Pozsony feljelenti az Európai Bizottságot, Magyarországtól is ezt várja

Robert Fico megerősítette, hogy legkésőbb december közepén Szlovákia feljelenti a strasbourgi székhelyű emberi jogok bíróságán az Európai Bizottságot. A pozsonyi kormányfő szerint ugyanis az uniós belügyminisztereknek nem volt jogkörük arra, hogy a kötelező menekültkvótákról döntsenek, méghozzá minősített többséggel.

- Ekkora horderejű ügyről csak az uniós csúcson a kormány-,illetve államfők határozhatnak, kizárólag konszenzussal - érvelt a szlovák miniszterelnök.

Közölte azt is, hogy hazája ezzel a jogorvoslati szándékával minden bizonnyal nem marad egyedül, mert Magyarország is hasonló lépést fontolgat, miként Románia is, ott azonban a belpolitikai válság tört ki. Kiemelte a visegrádi országok közös fellépését a szerb-magyar, illetve a horvát-szlovén határon.

Rámutatott arra is, hogy a kötelező menekültkvókkal kapcsolatos tervezet csődbe jutott, mert idáig mindössze 120 migránst sikerült elhelyezni, noha első körben ennek a tízszeresét kellene, miközben további százezrek özönlenek az unióba, akik közül a nagy többség gazdasági bevándorló.

- Ameddig nem védjük meg közösen a külső schengeni határokat, addig nem bízhatunk az egyre súlyosabb helyzet javulásában - szögezte le. A pozsonyi egyetemistáknak tartott előadásában kifejtette azt is, hogy a nagyhatalmaknak mielőbb meg kell egyezniük az Iszlám Állam elleni közös és hatékony katonai fellépésről, valamint a szíriai válság mielőbbi rendezéséről.

Robert Ficót - aki az önmagát szocdemnek kikiáltó Smer-SD kormánypárt elnöke is - az elmúlt hónapban felszólította az Európai Parlament szocialista frakciója (PES), hogy legyen szolidáris a menekültválsággal leginkább sújtott országokkal, fogadjon be migránsokat, és ne jelentse fel az Európai Bizottságot.

Mire ő azt válaszolta nekik, hogy egy centimétert sem hajlandó hátrálni, Szlovákia pedig csak azután változtatja meg az álláspontját, ha elválasztják egymástól a menekülteket és a gazdadási bevándorlókat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.