Léggömb-háború Koreában

Egy észak-koreai disszidens által irányított dél-koreai aktivista csoport Phenjan vezetését bíráló üzeneteket tartalmazó léggömböket eresztett a levegőbe a két ország határánál. Szöul korábban óva intette az aktivistákat az ilyen akcióktól.
A dél-koreai kormány próbálta meggyőzni a csoportot és az aktivistákat, hogy hozzanak bölcs döntést és tartózkodjanak az ilyen típusú szórólapok küldésétől, mert azzal társadalmi viszályt okoznak északon, és biztonsági kockázatot is keltenek.

A léggömbös akcióra azután került sor, hogy a múlt héten Park Geun-hye dél-koreai elnök az Észak-Koreával való párbeszéd újraindítására tett javaslatot – jegyzi meg a Reuters.

Egyesülnek?

Dél-Korea december végén ajánlotta fel Észak-Koreának, hogy folytassák a magas szintű diplomáciai tárgyalásokat, hogy így készüljenek fel a békés egyesülésre. Részletek itt.

Phenjan katonai akcióval fenyegetett, ha a szórólapok küldését a dél-koreai hatóságok engedélyezik. A dél-koreai vezetés hozzátette, a tiltakozó üzenetet tartalmazó léggömbök károsítják az két ország közti párbeszédet.

Park Sang-hak észak-koreai disszidens - aki már korábban is küldött léggömböket északra - elmondta, hogy aktivisták csoportja hétfőn titokban egy halom léggömböt küldött fel az égbe a két ország határán.

A dél-koreai egyesítési minisztérium elmondta, hogy tudatában volt az aktivisták akciójának, de nem kívánnak erősebben fellépni a csoport ellen.

A béke őrzői

A Sony Pictures elleni támadást egy magát "Guardians of Peace", vagyis A béke őrzői nevű hackercsoport vállalta magára, akik azzal is fenyegetőztek: erőszakos támadást hajtanak végre mozik ellen, ha bemutatják a The Interview című filmet. Erről bővebben itt írtunk.

Park és az aktivisták elmondták, hogy terveik között szerepel az Interjú című film másolatainak elküldése Észak-Koreába. A Sony Pictures által készített film az észak-koreai vezető, Kim Dzsongun halálát is tartalmazza, ami heves konfliktust váltott ki Phenjan és az Egyesült Államok között.

Legutóbb tavaly küldtek szórólapokat tartalmazó léggömböket Észak-Koreába aktivisták. Akkor Phenjan kilőtte azokat, így nagy részük végül délen landolt.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.