Peresz: Olajat öntenek a tűzre a telepesek!

Ezen a héten két mecsetet is meggyaláztak – az egyiket, Ciszjordániában felgyújtották. A Palesztin Hatóság „gyűlöletbűnnek” minősítette a támadásokat.

Újra támadásba lendültek a szélsőséges telepesek Izraelben. Ezen a héten két mecsetet is meggyaláztak – az egyiket, Ciszjordániában felgyújtották. Támadás érte a hadsereg egyik Kalkilijához közeli támaszpontját is. Mindezt azért, mert elkezdték két, törvénysértő módon létrehozott „előőrs”-település lebontását. A telepeket a hadsereg számolja fel. Az akciók arra késztették Benjamin Netanjahu miniszterelnököt, hogy nyilvánosan felháborodjon a katonaság elleni támadás miatt. Annyira azonban nem lett mérges, hogy kimondja: a szélsőjobboldali, vallási szélsőségesek terroristák. Erről a minősítésről vita folyik az izraeli nyilvánosságban, amelyet hónapok óta frusztrál az arabok elleni „árcédula-akciók” sorozata. Netanjahu olyan büntetéseket helyezett kilátásba, amelyeket eddig csak arabok ellen alkalmaztak: vádemelés nélküli fogvatartás, az ügyekben katonai bíróság ítélkezhet.

Az egyik megrongált ciszjordániai mecset
Palestinians stand inside a damaged mosque in the West Bank village of Burka, near Ramallah December 15, 2011. People thought to be Jewish settlers set fire to the mosque, damaging its interior, on Thursday after Israeli forces tore down structures in a settler-outpost built without government approval. REUTERS/Mohamad Torokman (WEST BANK - Tags: POLITICS CIVIL UNREST RELIGION)

A szélsőségesek olajat öntenek a tűzre – mondta Simon Peresz izraeli elnök, s közölte, hogy a hasonló értelmetlen tettek kiprovokálják az Izrael elleni dühöt a térségben, és igazolást szolgáltatnak az ország elleni támadásokhoz. A Palesztin Hatóság „gyűlöletbűnnek” minősítette a támadásokat. A legnagyobb ellenzéki párt, a Kadima vezetője, Cipi Livni szerint a szélsőségesek a polgárháború peremére taszítják Izraelt. Mindez azért történhetett meg, mert a Netanjahu-kormány igen gálánsan bánik a szélsőségesen jobboldali és ortodox vallásos telepesekkel. Ezek képviselői gyakorlatilag részesei a kormánykoalíciónak.

Nem véletlenül éppen most terjesztettek elő Likud-képviselők törvényjavaslatot a knesszetben. Ez korlátozná a lehetőséget, hogy civil szervezetek idegen kormányoktól támogatásokat fogadjanak el. Ez főleg a polgárjogi, békepárti egyesületeket érintené, amelyek az USA-ból és az EU-ból kapnak segítséget. Egy másik törvényjavaslattal az izraeli Legfelsőbb Bíróság függetlenségét akarják visszanyesni, megakadályozva például, hogy arab tagjai legyenek a testületnek. Izraelben nincs alkotmány, a Legfelsőbb Bíróság az emberi jogok egyik legfontosabb biztosítéka.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.