Pénzmosással vádolják a Vatikán bankárát

A római ügyészség vizsgálatot indított a Vatikán bankja, az IOR elnöke, Ettore Gotti Tedeschi, és egyik munkatársa ellen, mert felmerült annak a gyanúja, hogy a bank pénzmosásban vett részt.

Az olasz pénzügyőrség lefoglalt 23 millió eurót, amely a bank egyik számláján volt. Míg a bank szóvivője egyelőre nem akarta kommentálni a hírt, a vatikáni államtitkárság által kiadott közleményben a Szentszék „tanácstalanságát és csodálkozását” fejezi ki, figyelembe véve azt a tényt, hogy a (pénzmosás elleni 2007-es törvény alapján) szükséges adatok már elérhetőek az olasz jegybank illetékes szolgálata számára, és hasonló műveletek vannak folyamatban más olasz hitelintézetek esetében. A Vatikán, mint azt hatóságai már többször megismételték, határozottan azt akarja, hogy az IOR pénzügyi műveletei teljes átláthatóak legyenek. A mostani vizsgálatot azután indították, hogy az olasz nemzeti bank, a Banca d'Italia pénzügyi felügyelete értesítette az adóhatóságokat két gyanús tranzakcióról az IOR és két másik olasz bank között.

Több mint egy éve olyan hírek kaptak lábra, hogy az olasz nyomozóhatóságok vizsgálják a vatikáni bank több millió euró értékű tranzakcióit, hogy nem pénzmosás rejlik-e mögöttük. Az IOR-nál éppen ekkor hajtottak végre vezércserét, így került az elnöki székbe Ettore Gotti Tedeschi, aki a pénzügyi etika szakértője, s éppen azért esett rá a választás, hogy rendet teremtsen a bank számláinak dzsungelében. A pénzmosás elleni olasz törvény arra kötelezi a bankokat, hogy minden pénzügyi tranzakciónál adja meg a megbízó nevét, valamint a művelet célját és jellegét. Bár az IOR akkori vezetője, Paul Marcinkus érsek vádemelés nélkül megúszta az ügyet, a Banco Ambrosiano elnöke, Roberto Calvi – akit Isten Bankárának neveztek – gyilkosság áldozata lett. 

The head of the Vatican bank Ettore Gotti Tedeschi looks on in Rome in this April 22, 2010 file photo. Gotti Tedeschi has been placed under investigation by Rome magistrates for suspected money-laundering by the bank, judicial sources said on Septemb
The head of the Vatican bank Ettore Gotti Tedeschi looks on in Rome in this April 22, 2010 file photo. Gotti Tedeschi has been placed under investigation by Rome magistrates for suspected money-laundering by the bank, judicial sources said on September 21, 2010. REUTERS/Remo Casilli (ITALY - Tags: HEADSHOT BUSINESS CRIME LAW)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.