Pénzmosásáért életfogytiglan a republikánus pártvezérnek

Egy texasi esküdtszék kampányadományok törvénytelen kezelésében és pénzmosásban bűnösnek találta Tom DeLayt, a képviselőházi republikánus többség volt vezetőjét, aki ezért akár életfogytiglani szabadságvesztést is kaphat.

Az ítéletet várhatóan december 20-án fogja kihirdetni Texasban a megfontoltságáról ismert Pat Priest bíró, aki a pénzmosás céljával létrehozott bűnszövetkezetben való részvételért kettőtől 20 évig, pénzmosásért pedig öttől 99 évig terjedő szabadságvesztést szabhat ki a politikusra, akitől egykor a saját pártjában is rettegtek. Lapértékelések ugyanakkor nem zárják ki, hogy a bíró felfüggesztett büntetés mellett dönt.

A párttársai körében Kalapácsként emlegetett DeLay öt évvel ezelőtt volt kénytelen lemondani az alsóházi republikánus frakció fegyelmi és szervezési vezetőjének tisztéről, amelyet az amerikai parlamenti terminológiában whipnek (ostornak) neveznek. Abba bukott bele, hogy 2002-ben megkerült egy, a magáncégek közvetlen és közvetett kampányfinanszírozását tiltó, 1903-ban elfogadott texasi törvényt. DeLay és két társa, John Colyandro és Jim Ellis összesen 190 ezer dollárnyi, magáncégek lobbistáitól kapott adományt juttatott el texasi republikánus jelöltekhez a Republikánus Nemzeti Bizottságon keresztül. A hét, törvénytelenül támogatott politikus közül hatnak sikerült nyernie a választókörzetében. A republikánusoknak 2002-ben hosszú évek után először sikerült magukhoz ragadni a többséget az állami törvényhozásban, ami lehetővé tette számukra, hogy 2003-ban átrajzolják a választókörzetek határait. Ennek következtében 2004-ben több kongresszusi képviselő jutott be a szövetségi képviselőházba.

DeLay a bűnössé nyilvánítása után a demokraták politikai vérbosszújának nevezte az ellene lefolytatott eljárást és kijelentette, hogy meg fogja fellebbezni az ítéletet. Megítélése szerint a rivális párt azért folytat boszorkányüldözést ellene, mert segített átalakítani a választási körzethatárokat.

A The New York Times szerint a DeLay bűnösségét kimondó esküdtszéknek hat demokrata, három független liberális, két független konzervatív és egy republikánus tagja volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.