Paul Lendvai: Orbán Napkirályként viselkedett

Orbán, Aliyev és az RTL – ezzel a címmel közli Paul Lendvai írását a Der Standard.

Ha valaki megfigyelőként tekint az utóbbi időben Magyarországon zajló eseményekre, akkor a Krisztus utáni első században élt római költő, Juvenalis szavai juthatnak eszébe: „Nehéz nem írni szatírát" – így kezdi cikkét Paul Lendvai, amelyet a Der Standard közölt.

Orbán Viktor miniszterelnök pártja, a Fidesz idén három választáson – az országgyűlésin, az európai parlamentin és az önkormányzatin – nyert meggyőző többséggel a diszkreditált ellenzékkel szemben. Ennek ellenére egyre több híresztelés, cáfolat, intrika és hazugság látott napvilágot a kormányzati táboron belül a pillanatok alatt visszavont internetadó elleni tüntetések és a "titokzatos" beutazási tilalom miatt Washingtonnal kialakult konfliktus kirobbanása óta – írja a szerző.

Lendvai szerint Orbán a választási győzelmek után úgy viselkedett mint egy „Napkirály", akinek senki sem árthat se kül-, se belföldön. A görögök ezt hübrisznek nevezik, ami elbizakodottságot, önhittséget és önmagunk túlbecsülését jelenti. A szerző szerint mindennek aggasztó politikai következménye volt az erdélyi magyarok előtt júliusban elmondott beszéd. (Ekkor fejtegette elképzeléseit Orbán Viktor az illiberális állam kiépítéséről.)

Hogy ez mit jelenthet a jövőre nézve, azt mutatja Aliyev azerbajdzsáni elnök harmadik, „bizarr" budapesti látogatása. Lendvai megjegyzi, hogy Észak-Koreán kívül csak ebben a volt szovjet államban vezettek be örökösödési dinasztiát. Az elnök apja a hatvanas években a szovjet titkosszolgálat vezetője volt Azerbajdzsánban, 16 éven át párttitkár, majd a köztársaság elnöke. 2003 óta fia vezeti az Új Azerbajdzsáni Pártot és az országot is. A világ egyik legkorruptabb államának vezetője látogatásakor gratulált az országát kemény kézzel vezető magyar barátjának, aki mintaállamnak nevezte a két Aliyev által felépített országot.

Lendvai írása végén megemlíti, hogy több mint egymillió magyar néző láthatott az inkább szórakoztató műsorairól ismert RTL Klubon részletes tudósítást a „mintaállamban" uralkodó elnyomásról, cenzúráról és személyi kultuszról. A Bertelsmann konszern független leányvállalata egyre nagyobb sikereket ér el a közönség soraiban, ezzel próbál ellenállni a politikailag motivált, óriási csúcsadó ellen, amelyet az Orbán-kormány a csatorna bevételeire vetett ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.