Párizsi támadások: tizenkét gyanúsítottat tartanak fogva

Tizenkét gyanúsítottat tart fogva a párizsi rendőrség, akiket a múlt heti terrortámadás és túszdrámák kapcsán hallgatnak ki - írja a BBC.
A gyanúsítottakat a támadások logisztikai hátterével, a Kouachi fivéreknek és Coulibaly-nak eljuttatott fegyverekkel és járművekkel kapcsolatban faggatják - mondta egy bírósági forrás az AFP-nek.

A francia rendőrség öt, Párizs megyei városban (Montrouge, Grigny, Chatenay-Malabry, Epinay-sur-Seine és Fleury-Merogis) tartott razziát csütörtök este, péntek hajnalban.

Pénteken kiürítették továbbá a Gare de l'Est vasútállomást bombafenyegetés miatt.

A német és a belga rendőrség sem volt tétlen. Mindkét országban voltak razziák, Belgiumban két ember vesztette életét, Berlinben pedig két férfit tartóztattak le a 11 helyszínt érintő rajtaütésekben, melyek során 250 rendőrt mozgósítottak. A német rendőrség elmondta, az egyik elfogott egy szélsőséges, török és orosz nacionalistákból álló csoport vezetője lehet. A szervezet állítólag "Szíriában az állam elleni súlyos erőszakos támadásokat készít elő". Arra viszont a rendőrség szerint nincs bizonyíték, hogy németországi támadásokat is terveztek volna.

Spanyolországban szintén vizsgálatot indítottak, miután kiderült, hogy Coulibaly napokkal a kóser bolti támadás előtt Madridban járt.

Amerikai-francia összefogás

Francois Hollande francia államfő és John Kerry amerikai külügyminiszter megállapodtak abban, hogy a két ország "közösen keresi a szükséges válaszokat" a múlt heti párizsi terrortámadásokat követően.

"Önök is kivételes terrortámadás áldozatai voltak 2001. szeptember 11-én. Együtt kell keresnünk a válaszokat, ezért találkozunk ma, a barátságunk kifejezésén túl" - mondta pénteken a francia elnök, amikor a sajtó képviselői előtt hivatalában fogadta az amerikai diplomácia vezetőjét. "Osztozunk a francia nép fájdalmában" - fogalmazott Kerry, aki pénteken felkeresi a 17 áldozatot követő merénysorozat helyszíneit, a Charlie Hebdo szerkesztőségét és a párizsi kóser élelmiszerboltot, és ott elhelyezi a megemlékezés virágait.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.