galéria megtekintése

Halottak egy belga terrorizmusellenes razziában

0 komment

NOL

Csütörtökön országszerte több városban is lecsaptak a dzsihadistákra. A kelet-belgiumi Verviers-ben, a német határ közelében két ember életét vesztette, többeket pedig őrizetbe vettek. A belga országos rendőr-főkapitányságot bombariadó miatt evakuálták. Brüsszelben részegen kiabálták az „Allah Akbar!”-t.

Ügyészségi források szerint a verviers-i akciót a város központjának közelében, a rue de la Colline 16.-ban hajtották végre. A hírügynökség az áldozatok pontos számát nem említette, és közölte, hogy a rendőrségi akció még nem ért véget. A Le Soir Verviers polgármesterére, Marc Elsenre hivatkozva először három, majd két halottról és egy sebesültről írt.

Fotó: Olivier Hoslet / MTI/EPA

Eric van der Sypt belga főügyész esti bejelentése szerint Verviers-ben három olyan dzsihadistára csaptak le, akik Szíriából tértek vissza. Régóta megfigyelés alatt álltak, és csütörtök délután egy hatósági ellenőrzéskor ők nyitottak először tüzet. Kalasnyikovokat találtak náluk, a Standaard által idézett források szerint egy rendőrőrs elleni támadásra való felkészülés jegyében. Egy negyedik dzsihadista szökésben van.

 

Egy hírügynökségi jelentés kormányközeli forrásra hivatkozva azt állította, hogy dzsihadisták elleni akciót hajtottak végre a rendvédelmi szervek. A belga közösségi médiában megosztott hírek szerint három detonáció, illetve több lövés is hallatszott. Egy szemtanú a Le Soirnak azt mondta, este hat óra tájban a város igazságügyi hivatala közelében két robbanást hallott, és két, 25-30 év körüli, fekete ruhát viselő, észak-afrikainak tűnő férfi szaladt át az úton. A kivezényelt rendőrök a környéket ezután lezárták. Több mentőautót is lehetett látni. A razziáról egy videofelvétel már fent van a YouTube-on.

.

Este tíz körül a Le Soir beszámolt arról, hogy Vevriers-ben házkutatást tartottak valahol nem messze az első akció helyszínétől. Ez a házkutatás az első hírek szerint kézzelfogható eredmény nélkül zárult.

Csütörtökön Brüsszelben is nagyszabású razziát tartott a belga terrorelhárítás, célkeresztben olyan dzsihadistákkal, akik Szíriából tértek vissza. Hatósági közlések szerint a gyanúsítottakat már régóta lehallgatták. A múlt heti párizsihoz hasonló merényletekre készültek. Délután négy körül a brüsszeli Ribaucourt metróállomás mellett egy állítólag felfegyverzett  fekete férfi franciául és arabul kezdett az iszlámból ismert vallási jelszavakat – köztük az „Allah Akbar!”-t – skandálni.

A férfi ezután felszívódott a tömegben, de a La Libre Belgique rendőrségi forrásokra hivatkozva azt írja, hogy később elkapták, és kiderült, csak egy közönséges részegről van szó.  Érkezett hír arról is, hogy bombariadó miatt a belga országos rendőr-főkapitányság épületét az avenue de la Couronne-on este evakuálták, de ez az információ nem bizonyult helytállónak.

Fotó: Olivier Hoslet / MTI/EPA

A Le Soir szerint Vilvorde-ban, Zaventemben, illetve a brüsszeli Scharbeekben és Molenbeek-Saint-Jeanban is zajlik antiterrorista akció. Twitter-üzenetek szerint Vilvorde-ban lövések is dördültek. Terjedek hírek anderlechti tűzpárbajról is, de ezt Eric Tomas, a brüsszeli városrész polgármestere cáfolta. A rue Lieutenant Liedl-en tartottak ugyan egy házkutatást, de ez nem vezetett eredményre – mondta el a politikus. Françoise Schepmans molenbeeki polgármester elmondása szerint  az ő kerületében négy házkutatásra kerítettek sort a rendőrök.

Van der Sypt a sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a csütörtöki razziasorozatban hatósági részről senki nem sérült meg, „nagyszabású” terrorista támadásokat sikerült meghiúsítani, cáfolta viszont, hogy az összesen tíz helyszínen tartott csütörtöki terrorizmusellenes razziasorozatnak köze lenne a múlt heti párizsi merényletekhez, (Szivárgó információk szerint, a verviers-i razziában megölt dzsihadisták kapcsolatban álltak a múlt heti párizsi merényletsorozat egyik terroristája, Amedy Cooulibaly hálózatával.) A verviers-i akciót Van der Sypt szerint még két héttel a francia szatirikus hetilap, a Charlie Hebdo párizsi szerkesztősége elleni terrortámadás előtt kezdték el előkészíteni. Ennek némiképp ellentmond az a bejelentés, hogy a razziasorozat mellett akkor döntöttek a hatóságok, amikor a lehallgatások során azonnal végrehajtandó merényletekről szereztek tudomást.

Fotó: Stringer / Reuters

Mivel néhány brüsszeli razzia még folyamatban van, Van der Sypt szerint várható, hogy terrorizmus gyanújával néhány embert őrizetbe fognak venni. A főügyész holnap délelőtt 11-kor új sajtótájékoztatót tart. Charles Michel miniszterelnök, Jan Jambon belügyminiszter és Koen Geens igazságügyi miniszter csütörtök este válságtanácskozásra ült össze az ügyben a terrorelhárítás és a titkosszolgálatok képviselőivel.

Fotó: Oliver Hoslet / MTI/EPA

Belgiumnak a terroristák egyébként előre szóltak. A Facebookon egy Szíriából visszatért 19 éves dzsihadista, Lucas Van Hessche szerdán közzétett egy üzenetet. Így hangzik: „Ez egy üzenet Belgiumnak és mindenkinek, aki az Iszlám Állam oldalán akar harcolni. Ez nem egy kis hadsereg. Egy olyan állam a mienk, amely terjeszkedik, és amely most elérte Belgiumot is."

Szíriában körülbelül 300 belga állampolgár harcol a szunnita szélsőséges szervezet, az Iszlám Állam oldalán, ami aránytalanul sok az európai ország 11 millió lakójához képest. (A 64 milliós Nagy-Britanniából becslések szerint hatszázan szegődtek az IS mellé és vetették bele magukat a közel-keleti ország lassan négy éve tartó polgárháborújába.) Az egyik ismert belga iszlamista szervezet, a Sharia4Belgium 46 tagja Antwerpenben törvény előtt áll terrorszervezetben való szerepvállalás, fiatalok radikalizálása és Szíriába küldése vádjával.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.