Pályára lépett az elnök, és nagy átalakításra készül

Új fejezet kezdődött a román belpolitikában a technokrata ­Dacian Ciolos kormányának keddi beiktatásával. A csaknem napra pontosan egy éve megválasztott államfő, Klaus Iohannis eddigi szerepéből kilépve játékos elnökké vált – állapította meg a Népszabadságnak adott interjúban Cristian ­Pirvulescu politológus.

– Ez egy elnöki kormány, amelyért teljes mértékben Klaus Iohannis államfő vállalja a felelősséget – értékelte Cristian Pirvulescu, a bukaresti Politikatudományi és Közigazgatási Főiskola (SNSPA) professzora a Dacian Ciolos kabinetjének beiktatása utáni helyzetet. A szótlansága miatt sokat bírált Iohannis kedden csaknem annyit beszélt, mint mandátuma első évében összesen. Részt vett a kabinet első ülésén, illetve a fontosabb tárcáknál rendezett, késő estébe nyúló stafétaváltási ceremóniákon, és mindenütt beszédet mondott.

–  Jelen pillanatban Iohannis a legfontosabb szereplő a romániai belpolitikában. Focihasonlattal élve, az alkotmány szerint bírói feladata van, de elkezdett játszani is: ráerőltette a parlamentre a saját kormányát, és úgy tűnik, hogy az utcai megmozdulásokat kihasználva a politikai rendszer gyökeres átalakítására törekszik – véli a politológus, aki egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy egy elnöki kormány rendkívül sérülékeny. A parlamenti pártok, miután megszavazták a kabinetet, várhatóan ellenzéki álláspontra helyezkednek, és megpróbálják kihasználni a kormány legapróbb hibáit is. Ezzel az elnököt is kompromittálni próbálják, igyekeznek szűkíteni a mozgásterét.

Klaus Johannis elnök (balra) a kormányfői beiktatása után gratulál Dacian Ciolosnak
Klaus Iohannis elnök (balra) a kormányfői beiktatása után gratulál Dacian Ciolosnak
Robert Ghement / MTI/EPA

Pirvulescu szerint nem lehet sokat várni egy átmeneti kormánytól, amelynek az elnök és a kormányfő hangzatos nyilatkozataival szemben a hétköznapi ügymenet biztosítása lesz a dolga. Meglehetősen ritka, hogy egy szakértői kormány tartós eredményeket mutasson fel, a Ciolos-kabinetnek viszont az indulása sem kimondottan biztató – mondta.

Dacian Ciolos három miniszterjelöltjét vonta vissza alkalmatlanság miatt, a parlament elé terjesztett kormányprogramot pedig terjedelmében és tartalmában is soványnak értékelték. Az pedig már az alkotmányosság határát súrolja, hogy a törvényhozás egy nem végleges szöveg alapján szavazott bizalmat a kormánynak. – A program a jövendőbeli kormány cselekvési terve, nem lehet utólag kiegészíteni – mondta Pirvulescu.

A törvényhozók több mint 70 százaléka bizalmat szavazott a volt uniós agrárbiztos csapatának – az elemző szerint cinikus számításból. A kormányalakítás körüli ügyetlenkedés ugyanis nyilvánvalóvá tette, hogy a Ponta-kormány helyét átvevő technokraták nem alkotnak csapatot, így nehéz lesz bármiféle programot kivitelezniük. Főleg a távozó kormány gerincét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) tartott attól, hogy a Ciolos-kormány a parlamenti választásokig hátralévő egy évben komoly vetélytárssá nőheti ki magát. Sajtóértesülések szerint a PSD csak azután volt hajlandó megszavazni az új kabinetet, miután a kormányfőjelölt megígérte, hogy nem alapít pártot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.