Otthagynák a Nabuccót a németek is

A Spiegel szerint az RWE energetikai konszern fontolgatja a lépést. Maradni egyre kevésbé éri meg: a becsült költségei nyolcmilliárd euróról 15 milliárdra nőttek, és gáz sincs a vezetékbe.

Az RWE német energetikai konszern azt fontolgatja, hogy kiszáll a Nabucco konzorciumból – írta vasárnapi számában a Spiegel. A hetilap szerint az RWE vezetése még nem hozott végleges döntést, de az utóbbi hetekben berlini és brüsszeli politikusokat arról tájékoztatott, hogy a cég hamarosan távozhat a gázvezetékprojekt megvalósítására összeállt társaságból.

A részvétel azért vált kérdésessé, mert a beruházás becsült költségei csaknem megduplázódtak, nyolcmilliárd euróról 15 milliárdra emelkedtek, és még mindig nem sikerült földgázszállítási szerződést kötni Azerbajdzsánnal vagy Türkmenisztánnal – írta a Spiegel. A társaság szóvivője a beszámolóval kapcsolatban a Reuters hírügynökségnek elmondta: a „változó kondíciókra" tekintettel vizsgálják, hogy teljesíthetők-e a Nabuccóval szemben támasztott üzleti és stratégiai követelmények. Döntést még nem hoztak az ügyben, és az RWE továbbra is úgy véli, hogy az orosz energiafüggőséget enyhíteni hivatott gázvezeték az eredetileg elképzelt formában lenne a legjobb megoldás valamennyi érdekelt félnek.

A Reuters szerint az RWE már korábban is jelezte aggályait a Nabuccóval kapcsolatban, hozzátéve, hogy érdekelné viszont a transzanatóliai gázvezeték, a TANAP megvalósítása, a Mol pedig utalt rá, hogy megválna a tulajdonrészétől.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.