Otthagyja a Charlie Hebdót az egyik vezető karikaturista

Szeptemberben távozik a Charlie Hebdo szatirikus hetilaptól Renald Luzier (Luz). Ő rajzolta a Mohamed-karikatúrát a merényletet követően megjelent Charlie Hebdo-lapszám címoldalára.

„Minden lapszám elkészítése egy gyötrelem, mert már nincsenek a többiek” – idézi Luzt a BBC a francia Liberationra hivatkozva. Mint mondta, elviselhetetlen fájdalmat okoz számára a munka. 

Luz 1992-ben csatlakozott a szerkesztőséghez. Ahogy arról beszámoltunk, január 7-én két iszlamista fegyveres, Chérif és Said Kouachibe behatolt a Charlie Hebdónak otthont adó épületbe, és tizenkét emberrel végzett. A szerkesztőség mindegyik vezetőségi tagja életét vesztette.

A támadást követő napokban, a merénylet ellenére, a Charlie Hebdo újabb lapszámot jelentetett meg „Minden meg van bocsátva” címmel, a címlapon pedig Luz karikatúrájával, ami Mohamed prófétát kezében egy „Je suis Charlie” felirattal ábrázolja. A lapszámból több millió példányt adtak el.

Luz áprilisban beszélt arról, hogy többé nem kívánja karikatúrán ábrázolni Mohamed prófétát. „Belefáradtam, ahogy Sarkozy rajzolgatásába is. Nem fogom azzal tölteni az életem, hogy róluk készítsek karikatúrát” - nyilatkozta akkor, megjegyezve, hogy Katarzis címen könyvet szeretne kiadni, melyben kollégái elvesztését próbálja feldolgozni a rajzai által.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.