Orosz légelhárítók lőthették le a maláj utasszállítót

A Bellingcat weboldal szerint az orosz 53. légelhárító rakétadandár katonái lőhették le a maláj utasszállítot Ukrajna felett.

A nyílt adatbázisok alapján tényfeltáró oldal december közepén juttatta el jelentését az esetet vizsgáló holland hatóságnak - számolt be a The Guardian.

Az MH17-es 2014-es lelövését taglaló jelentés egy változatát már tavaly októberben nyilvánosságra hozták. Ezúttal azonban a kezelőszemélyzetet is sikerült azonosítaniuk, az erre vonatkozó információkat azonban csak a holland ügyészekkel közölték. 

Az oldal előbb a Twitteren és az "orosz Facebookon", a Vkontakte közösségi oldalon megosztott felvételek alapján rekonstruálta a légvédelmi rakéta indítójárművének útját Oroszországból Ukrajnába és vissza. Azóta pedig a légelhárító rakétadandár katonáinak közösségi oldalainak tanulmányozásával a személyzetet is sikerült megtalálniuk.

"Tanulmányozni fogjuk a jelentést, hogy vajon egy büntetőügyben felhasználható-e" - nyilatkozta Wim de Bruin holland ügyészségi szóvivő.

A holland légügyi hatóság tavaly őszi jelentése azt a megállapítást teszi, hogy a maláj gépet egy, szakadár területről indított légvédelmi rakéta pusztította el. Az oroszok tagadják a vádakat. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.