Örökre eltiltja a korrupt kémet a FIFA

Chuck Blazer, a FIFA végrehajtó bizottságának volt tagja 2011 óta az amerikai ügyészség beépített embereként segített a szervezeten belüli korrupció feltárását. 

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség egész életére eltiltotta Chuck Blazert a labdarúgással kapcsolatos tevékenységektől. A hetvenéves Blazer a szövetség közleménye szerint "sok és sokféle törvénytelenséget követett el" – számolt be a BBC.

Májusban a szövetség számos vezetőjét letartóztatták zsarolás, csalás és pénzmosás gyanújával. Blazer az észak- és közép-amerikai, valamint a karibi térség szövetségének főtitkára, az Egyesült Államok futballszervezetének alelnöke volt 1990-től 2011-ig, 1997 és 2013 között pedig a szervezet végrehajtó bizottságának tagja.

Egy 2013-as amerikai meghallgatás jegyzőkönyve szerint az Egyesült Államokban tíz vádpontban találták bűnösnek. Blazer beismerte, hogy ő és a végrehajtó tanács más tagjai is kenőpénzt fogadtak el a 2010-es világbajnokság kapcsán, Dél-Afrika kiválasztásáért. Elmondása szerint az 1998-as rendezvénnyel kapcsolatban is történt hasonló.

Az amerikai ügyészekkel kötött megállapodásból kiderül, hogy Blazer 2011 decemberétől titokban együttműködött velük. 2014-ben a The New York Daily News számolt be arról, hogy Blazer segítségével hallgatták le a FIFA vezetőinek üléseit a 2012-es londoni olimpia idején egy, a mellényzsebébe rejtett készülékkel.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség korábban felfüggesztette a Blazer elleni vizsgálatot rossz egészségi állapotára hivatkozva, 2014 decemberében azonban újranyitotta az ügyet, ami a mostani élethosszig tartó kizárásához vezetett.

"A döntés azon a nyomozáson alapszik, amit az etikai bizottság vizsgálati kamarája folytatott le az észak- és közép-amerikai, valamint a karibi térség szövetségének bizottsága által kiadott jelentés alapján. Emellett figyelembe vettük a Kelet-New York körzeti ügyészség által rendelkezésre bocsátott legújabb bizonyítékokat" – áll a FIFA által kiadott közleményben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.