Nem is Dél-Afrika rendezte volna a 2010-es vb-t

A 2010-es futball világbajnokság helyszínéről szóló szavazást valójában nem Dél-Afrika, hanem Marokkó nyerte - így robbant a legújabb FIFA-botrány vasárnap a Sunday Times riportereinek jóvoltából. 

A 2010-es világbajnokságot Marokkó rendezhette volna, a helyszínről szóló szavazást ugyanis ők nyerték, nem Dél-Afrika. Ez derül ki azokból a titokban rögzített felvételekből, amelyeket magukat lobbistáknak kiadó újságírók készítettek, és amelyeket később átadtak az amerikai hatóságoknak. A titkos szavazás eredményét zárt ajtók mögött számolták össze, így fordulhatott elő, hogy maguk a résztvevők is csak későbbi beszélgetések során jöttek rá, hogy valószínűleg Marokkóra szavaztak többen.

A három pályázó afrikai ország közül Egyiptom nem kapott szavazatot. Korábbi sportminiszterük szerint ez annak köszönhető, hogy ők nem vesztegették meg a döntéshozókat. A szavazást végül Dél-Afrika nyerte tizennégy-tíz arányban. A végrehajtó bizottság botswanai tagja, Ismail Bhamjee azonban azt mondja, az eredmény hamis lehetett.

Bhamjee nem zárja ki, hogy egyik-másik kollégája nem mondott neki igazat, amikor az esetről beszélgettek, de később a tagok listáját végignézve a Marokkót támogatók voltak többségben. Bhamjee megosztotta a riporterekkel azt a gyanúját, hogy a marokkóiak és a dél-afrikaiak is több döntéshozót megvettek, végül pedig az számított, hogy ki fizetett többet.

A vesztegetés szerinte többlépcsős volt. A szavazás előtt és a nyertes pályázat kihirdetése után is kaptak pénzt a döntőbizottság tagjai. Akadtak olyanok is, akik több pályázótól is fogadtak el pénzt a korábbi FIFA tagok szerint.

 

Már 1998-ban is a kenőpénz dönthetett

 

Chuck Blazer, a FIFA elleni vizsgálat egyik koronatanúja azt mondja, már az 1998-as vb helyszíne is így dőlt el, sőt Marokkónak már akkor is egymillió dollárja ment rá a vesztegetésekre. Blazer egyébként 1997-2013 között a FIFA végrehajtó bizottságának tagja volt, 1990-2011 között pedig az észak- és közép-amerikai szövetség, a CONCACAF főtitkári tisztségét töltötte be. Blazert évtizedeken keresztül folytatott adóelkerülése miatt tudta az FBI együttműködésre kényszeríteni, így az ő zsebébe rejtett lehallgatókészülék segítségével tudtak lehallgatni negyvennél több tárgyalást és magánbeszélgetést.

A Zeit című német lap pedig azt írta, hogy a 2006-os világbajnokság megszerzéséért nem csak a német vállalatok, hanem maga az állam is beszállt beruházások és engedmények formájában.

BBC a 2018-as és 2022-es világbajnokság kapcsán állítja, hogy olyan dokumentumok vannak a birtokukban, amelyeken a kenőpénzek átutalása lekövethető. Eközben a Reuters arról számol be, hogy Domenico Scala, a FIFA felülvizsgáló bizottságának független elnöke azt nyilatkozta egy svájci lapnak, hogy Oroszország és Katar elveszítheti a világbajnokság megrendezési jogát, ha bebizonyosodik, hogy a döntési eljárás során megvesztegette a döntéshozókat.

"Ha bizonyítékok támasztják alá, hogy Katar és Oroszország csak a megvásárolt szavazatoknak köszönhetően kapta meg a lehetőséget, akkor érvényteleníteni kell az eredményt" - szögezte le Scala egy, a SonntagsZeitungban vasárnap megjelent interjúban. "Ilyen bizonyítékot azonban még nem tártak fel." - tette hozzá.

A BBC információt közöl arról 10 millió euróról is, amelyet a 2010-es vb rendezése előtt Dél-Afrika a diaszpóra-programra fizetett a CONCACAF-nak, és Jack Warner, a FIFA korábbi alelnökének sazámlájára vándorolt. A BBC-nél lévő dokumentumok tanúsága szerint Warner magáncélokra használta fel az összeget. Amit nem vett fel készpénzben, azt személyes adósságai törlesztésére és pénzmosásra használta. A 72 éves Warner tagadja a korrupciós vádakat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.