Orbán az azeri vitáról: nem tervezünk semmit

Magyarország eddig is a nemzetközi jogi eljárásrendet követte az azeri kiadatási ügyben, ezután is ezt teszi, és nem tulajdonít különösebb jelentőséget a kialakult vitának – mondta a magyar kormányfő.

„Higgadtan és nyugodtan vesszük ezt tudomásul" – tette hozzá Orbán Viktor, amikor hétfőn Budapesten újságírók előtt nyilatkozott az ügyről.

Az Armenpress örmény hírügynökség 2012. augusztus 31-én készült felvételén tüntetők az azeri baltás gyilkost, Ramil Safarovot ábrázoló röplapokat égetnek a jereváni magyar konzulátus előtt. Saját súly
Jereván, 2012. szeptember 1. Az Armenpress örmény hírügynökség 2012. augusztus 31-én készült felvételén tüntetők az azeri baltás gyilkost, Ramil Safarovot ábrázoló röplapokat égetnek a jereváni magyar konzulátus előtt, miután az épületet paradicsomokkal dobálták meg tiltakozásul az örmény katonatársát meggyilkoló Safarov kiadatása miatt. (MTI/Armenpress/Artur Harutjunjan)

Arra a kérdésre, hogy volt-e titkos megállapodás az azeriekkel, a kormányfő azt válaszolta: „Ez egy demokratikus európai állam. A nemzetközi jog szabályait nem titkos megállapodások szerint alakítják, hanem ahogyan azok írva vannak, nyilvánosan”. Arra, hogy milyen további lépéseket tervez Magyarország, Orbán úgy felelt, „nem tervezünk semmit, mert Magyarország képes arra, hogy minden kérdést a saját súlyának megfelelően kezeljen".

Magyarország mindenkivel jó viszonyra törekszik, tiszteli a tőle különböző országokat, „megadjuk a tiszteletet, éppen ezért mindig a nemzetközi jog szabályainak betartása mellett fogunk eljárni a jövőben is, ugyanezt fogjuk cselekedni a jövőben is hasonló esetek esetén" – mondta a miniszterelnök. Az Örményországgal való kapcsolatot firtató felvetésre reagálva Orbán hangsúlyozta: „tiszteljük az örményeket, és reméljük, hogy jó viszonyt ápolhatunk velük a következő évtizedekben is".

Magyarország pénteken adta ki Azerbajdzsánnak az örmény katonatársa meggyilkolása miatt életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt Ramil Sahib Safarovot, akit hazájában elnöki kegyelemmel azonnal szabadlábra helyeztek, őrnaggyá léptettek elő, új lakást adtak neki, és visszamenőleg kifizették a bérét. Szerzs Szargszján örmény elnök még aznap Jerevánban bejelentette, hogy országa megszakítja a diplomáciai és minden egyéb hivatalos kapcsolatát Magyarországgal.

Vasárnap Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára hivatalába kérette és diplomáciai jegyzéket nyújtott át Vilayat Guliyevnek, Azerbajdzsán budapesti nagykövetének, tájékoztatva őt, hogy Magyarország elfogadhatatlannak tartja Azerbajdzsán lépését az örmény katonatársa meggyilkolása miatt elítélt azeri férfi kiadatása ügyében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.