Németh Zsolt bekérette az azeri nagykövetet

Hideg zuhanyként érte a magyar diplomáciát az azeri–örmény–magyar botrány. A Külügyminisztériumot sokáig kínos csend jellemezte, lapunk többször próbálta elérni az illetékeseket, és választ kapni az alábbiakra: kikérték-e a Külügyminisztérium és az ott dolgozó, a térséget jól ismerő diplomaták véleményét, mielőtt megszületett volna a döntés Ramil Sahib Safarov átadásáról?

Vajon hivatalos csatornákon érkezett-e figyelmeztetés Örményországból, amely nyomon követte az eseményeket? Ha érkezett ilyen figyelmeztetés, ezt továbbították-e a döntéshozóknak, és ha igen, akkor miért nem vették azt figyelembe? Lesz-e diplomáciai következménye annak, ha Azerbajdzsán „átverte” a magyar kormányt? Kérdéseinket az ügy „összetettségére” utalva többen is elhárították a hét végén, és végül a Külügyminisztérium – szokás szerint – újabb közleményekkel reagált. Mintha valamiféle verseny indult volna a Miniszterelnöki Hivatal és a külügy között.

Jereván, 2012. szeptember 1. Tüntetők égetnek magyar zászlót a jereváni magyar konzulátusnál az örmény katonatársát meggyilkoló azeri Ramil Safarov kiadatása miatt
Jereván, 2012. szeptember 1. Tüntetők égetnek magyar zászlót a jereváni magyar konzulátusnál az örmény katonatársát meggyilkoló azeri Ramil Safarov kiadatása miatt

Az első közleményt meglepő módon nem Martonyi János külügyminiszter, hanem a Miniszterelnökség külpolitikai és külgazdasági államtitkára, Orbán Viktor „árnyékkülügyminisztere”, Szijjártó Péter jegyezte. Ebben azt hangoztatta, hogy az örmény katonatársa meggyilkolása miatt elítélt azeri férfi jogi képviselője kezdeményezte az igazságügyi miniszternél, hogy Ramil Sahib Safarov Azerbajdzsánban tölthesse le büntetését. Ezek után az igazságügyi tárca vezetője megkereste az azeri hatóságokat, amelyek jelezték, hogy a budapesti ítélet alapját képező bűncselekmény az ő államuk büntető törvénykönyve szerint is az, és életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntethető, majd közölték azt is, folytatni kívánják az ítélet végrehajtását – fejtette ki.

A délután folyamán hasonló szellemben reagált Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára is, aki vasárnap hivatalába kérette Vilayat Quliyevet, Azerbajdzsán budapesti nagykövetét. A találkozón Németh kijelentette: Ramil Safarov elnöki kegyelemben részesítését Magyarország elfogadhatatlannak tartja és elítéli. Az államtitkár diplomáciai jegyzéket nyújtott át az azeri nagykövetnek, amelyben emlékeztetett rá: „Azerbajdzsán kötelezettséget vállal arra, hogy Ramil Safarov átadását követően letölti jogerős büntetését, és feltételes szabadlábra helyezése is legkorábban az ítélet meghozatala után 25 év múlva történhet meg”. A Külügyminisztérium lapunkkal közölte: a bécsi örmény nagykövetség már augusztus 24-én jegyzékben kért tájékoztatást az ügyben, és ezt meg is válaszolták.

A fentiekből az is valószínűsíthető, hogy az átadási döntés a magyar diplomaták feje felett született meg, de a következményeket, az immár világméretű botrányt, nekik kell elhárítaniuk. Ez kínos „takarítási munka” lesz. Belefutni az évek óta háborús tűzfészeknek minősülő azeri–örmény konfliktusba veszélyes és óvatlan lépés. Akik e döntést meghozták, nem számoltak azzal a világ különböző pontjain élő, igen jelentős befolyású örmény lobbival, amely azonnal akcióba lépett. A tény, hogy alig néhány órával a gyilkos átadása után Barack Obama elnök magyarázatot kért Budapesttől, azt jelzi, hogy az azeri–örmény konfliktus az amerikai elnökválasztás egyik témája lehet. Borítékolni lehet, hogy az örmény lobbi egyik-másik tagja már ma reggel megjelenik az amerikai törvényhozás tagjainak az irodájában, erőteljes fellépést sürgetve.

És semmi kétség, hogy napokon belül megmozdul a franciaországi örmény emigráció is, amelynek szintén nagy a befolyása. A diplomáciai mozgásokból kikövetkeztethető volt, hogy az azeri–örmény konfliiktusban Budapest egyre inkább elköteleződik Azerbajdzsán mellett. Tavaly novemberben államfői, idén júniusban miniszterelnöki látogatás volt Bakuban, ahol magyar kereskedelmi központ nyílt, és magyar építőipari cégek is megjelentek a kaukázusi országban. Furcsa módon semmilyen feszültséget nem okozott Baku és Budapest között, hogy az azeriek lesöpörtek bennünket az ENSZ BT nem állandó tagságáért folytatott versenyfutásban.

Sokatmondó az is, hogy Azerbajdzsán diplomáciai képviseletet tart fenn Budapesten, míg Örményország Bécsből látja el országának diplomáciai képviseletét. S míg mi külképviselettel vagyunk jelen Bakuban, addig Jerevánban csupán tiszteletbeli konzult tartunk, aki nem más, mint annak a gyógyszertárnak a patikusa, amelyik előtt a hét végén magyar zászlót égettek a baltás gyilkos kiadása miatt tüntető örmények.

Kronológia

Péntek 13.03: Safarov kegyelmet kap. (MTI) 13.34: Azerbajdzsánban folytatja büntetésének letöltését az azeri baltás gyilkos – közölte a közigazgatási tárca. 19.59: Örményország megszakítja diplomáciai és minden egyéb hivatalos kapcsolatát Magyarországgal.

Szombat 1.41: Barack Obama aggódik az azeri elnöki kegyelem miatt. 13.26: „A Fidesz teljes mértékig azonosul a kormány hivatalos álláspontjával, az ügyben minden a nemzetközi jog szabályainak megfelelően történt. Ez egy nemzetközi jogilag rendezett és lezárt ügy” – közli Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője. 15.25: Magyarország tiszteletben tartja a keresztény Örményországot – áll a Külügyminisztérium és a közigazgatási tárca közleményében. 21.19.: Az Mno.hu birtokába került az a hivatalos levél, melyben Azerbajdzsán ígéretet tesz, hogy Safarov ítéletét változtatás nélkül végrehajtják.

Vasárnap 15.03: Szijjártó Péter szerint a Külügyminisztérium jelezte Azerbajdzsán budapesti nagykövetének: Magyarország elfogadhatatlannak tartja az azeri kiadatási ügyben zajlott eljárást. 16.45: Az MTI szerint diplomáciai jegyzéket nyújtott át Németh Zsolt államtitkár Vilayat Quliyevnek, Azerbajdzsán budapesti nagykövetének.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.