Orbáni utakra lépett a dán kormány

Magyarországon még csak terv van róla, Dánia már meg is valósította külföldi menekültellenes kampányát. A koppenhágai kormány a libanoni sajtóban közölt hirdetést arról, hogy Dánia jóléti rendszere nem várja tárt karokkal a menekülteket.

Alighogy megérkezett az első menekülthullám Németország és Ausztria felől, a dán kormány máris menekültellenes tájékoztató kampányba kezdett Libanonban, amely körülbelül 1,5 millió szír migránsnak adott otthont a négy éve tartó fegyveres konfliktus óta.

Dánia júliusban úgy döntött, hogy jelentősen csökkentik a menekültek számára nyújtott juttatásokat és előnyöket. Inger Stojberg integrációs miniszter ezután bejelentette, hirdetésekkel, valamint a közösségi médiában informálják a menekülteket és az embercsempészeket arról, hogy Dánia nem a megfelelő nyugat-európai célország számukra.

Hétfőn meg is jelentek az első hirdetések a libanoni sajtóban. Négy újság közölte a dán kormány által kiadott dokumentumot, melyben közlik, hogy Dániában jelentősen csökkentik a menedékkérők számára nyújtott juttatásokat, például egy évig nem hozhatják családtagjaikat az országba.

 

 

Local szerint Stojberg „pánik kampánya” eddig nagyon ellentmondásos fogadtatást kapott. A minisztert saját pártján, a liberális Venstre-n belül is többen kritizálták miatta. Jens Rohde például azt mondta, hogy a miniszternek előbb talán körül kellene néznie Szíriában, Líbiában, Görögországban s a menekülttáborokban, mielőtt ilyen dolgokba kezd.

A hirdetés hatékonyságát a menekültszakértők is kétségbe vonják. Ninna Nyberg Sorensen szerint akkora a nyomás most Európán a menekülthullám miatt, hogy egy ilyesfajta információ nem valószínű, hogy ezt megváltoztatja.

A menekültellenes dokumentumot tíz nyelven tették közzé a minisztérium honlapján, és továbbították azokat Dánia minden egyes menekültügyi központjába. Az arab nyelvű hirdetést széles körben terjesztették, a közösségi médián keresztül.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.