Orbán ésszerűnek ítélte Cameron bevándorlási ötleteit

A magyar miniszterelnök az ukránok vízum nélküli uniós beutazását nevezte rigai keleti partnerségi csúcstalálkozó legfontosabb kérdésének, amelyet azonban nem sikerült megoldani. A magyar kormányfő a brit miniszterelnökkel is tárgyalt a pénteki találkozón, és ésszerűnek nevezte azokat az elképzeléseket, amelyekkel David Cameron állt elő a bevándorlás megfékezéséért.

A kormányfő ismertette: Magyarország két javaslatot tett a tanácskozáson, amelyek közül egyik az ukránok és a grúzok vízummentes beutazása volt az Európai Unióba. A magyar álláspont szerint Ukrajnának azonnal meg kellene adni a vízummentességet - szögezte le, hozzátéve: a többség azonban ezt ellenezte.

Orbán beszámolt arról a magyar javaslatról is, amely szerint Azerbajdzsánt a többi keleti partnerségbe bekapcsolódott országtól külön kellene kezelni, hogy minél hamarabb létrejöhessen egy stratégiai megállapodás a gyors energetikai együttműködés érdekében. A csúcson erről sem született megegyezés. 

A Cameronnal folytatott tárgyalásáról a kormányfő úgy számolt be: megvitatásra alkalmas változtatásokat javasolnak a britek az Európai Unióban. Ezek közé sorolta a jóléti rendszerrel való visszaélés, a migráció megfékezése vagy a túlszabályozottság kérdéseit. Rugalmasabb uniót szeretnének - mondta Orbán, ésszerűnek ítélve brit kollégája elképzeléseit.

Cameron szigorú migrációs politikát hirdetett

A brit miniszterelnök fél évet adna a megélhetési bevándorlóknak. Hogy milyen drákói lépésekkel készül Nagy-Britannia a migránsokkal szemben, arról bővebben itt olvashatnak. Cameron a csúcstalálkozó egészét értékelve azt mondta: minden eszközt meg kell ragadni annak érdekében, hogy az unió leküzdje problémáit, a lassú gazdasági növekedést és a romló versenyképességet. A keleti partnerség jó eszköz lehet erre, ugyanakkor úgy fogalmazott: „Talán kicsit bátrabbak is lehettünk volna a mai napon, én fél szívvel mondom azt, hogy sikeres volt a mai megbeszélés."

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.