galéria megtekintése

Fél évet kapnak Camerontól a megélhetési bevándorlók

15 komment

R. Hahn Veronika

Drámai bevándorlási statisztikát tettek közzé Londonban: tavaly 318 ezer ember érkezett az Egyesült Királyságba. David Cameron kormányfő új, szigorú migrációs politikát hirdetett, segélyt az EU-ból érkezettek se kaphatnak az első négy évben.

A csütörtök reggel nyilvánosságra került legfrissebb nagy-britanniai bevándorlási adatok szerint David Cameron kormányfő nem teljesítette 2011-es választási ígéretét. Az éves nettó bevándorlás ugyanis nem haladhatta volna meg a százezer főt, ám tavaly ennek több mint a háromszorosával, 318 ezer emberrel érkezett több, mint ahányan távoztak. Ezzel Nagy-Britannia gyakorlatilag visszatért a 2005, a tíz új EU-s tagállam, köztük Magyarország csatlakozása utáni év kiugróan magas számaihoz. Mind az unióból, mind az azon kívüli területekről növekedett a bevándorlás, az újonnan érkezők száma együttesen elérte a 641 ezret. A legújabb EU-tagországokból, Romániából és Bulgáriából 46 ezren érkeztek az Egyesült Királyságba a jobb élet reményében.

Cameron csütörtökön példátlan szigorral kompenzálta az ígéretszegést
Cameron csütörtökön példátlan szigorral kompenzálta az ígéretszegést
Matt Dunham/POOL / Reuters

Még mielőtt a közvélemény megemészthette volna a kormány szempontjából előnytelen információt, David Cameron a brit belügyminisztérium épületében ismertette az új, immár színtisztán konzervatív kormány bevándorlási terveit. Az újonnan bejelentett intézkedések részét képezik II. Erzsébet uralkodó május 27-i törvényhozási programbeszédének, amelyet hagyományosan a miniszterelnök terjeszt be, de az uralkodó olvas föl. Cameron az Európai Unió Keleti Partnerség csúcstalálkozója előtti napon, már a statisztikai jelentés közreadása után tartott átfogó beszédet bevándorlási politikájáról.

 

A drákóinak szánt lépések elsősorban az EU határain kívülről érkezett illegális bevándorlókra vonatkoznak, köztük is azokra, akik eredetileg szabályszerűen utaznak be, diákvízummal rendelkeznek, turisztikai vagy nyelvtanulási célból érkeznek Nagy-Britanniába, majd „elfelejtenek” időben visszautazni hazájukba. Őket ezentúl kitoloncolják az országból, illetve, mielőtt erre sor kerülne, műholdas nyomkövetővel látják el őket. Az eddigi elhúzódó fellebbezési eljárás helyett a törvénytelen bevándorlók abban az országban fordulhatnak csak bírósághoz, ahová kitelepítették őket.

Az új törvény szerint kihágásnak minősül majd, ha a vállalkozások és munkaerő-közvetítő irodák külföldi dolgozókat szerződtetnek a szabad munkahelyekre, még mielőtt az Egyesült Királyságban angolul meghirdették volna az állást.

A bevándorlási rendeletek új jelentést adnak az „illegális munkavégzésnek", amennyiben mind maguk a dolgozók, mind az őket foglalkoztatók büntethetővé válnak.

A kormányfő által említett egyik elrettentő eszköz, hogy a törvényszegő munkásokat megfosztják bérüktől. A bankoknak kötelességük lesz kiszűrni az illegális dolgozók betétszámláit. Az önkormányzatok bírságot róhatnak ki a törvénytelen lakásbérlőkre és az ingatlanukat nekik bérbe adókra.

Cameron reményei szerint a lépések csökkenteni fogják Nagy-Britannia vonzerejét azok számára, akik illegálisan kívánnak letelepedni és dolgozni. Szólt azonban az Európai Unión belüli munkaerő-vándorlásról is. Miközben a munkaerő szabad áramlását már csak azért is támogatja, mert ez 1,3 millió brit állampolgárt érint az unióban, a szervezet megreformálására irányuló erőfeszítései során prioritást kap, hogy London maga szabályozhassa az európai munkavállalók jogát a szociális ellátásra. A Konzervatív Párt választási programja szerint csak négy év elteltével vehetnék igénybe a jóléti szolgáltatások valamennyi elemét.

Nem lehetne például bizonytalanra érkezni a szigetországba: az újonnan betelepülők nem kérhetnének álláskeresési segélyt, és ha fél év alatt sem helyezkednek el, haza kellene majd térniük.

A kormányfő a várható intézkedésekkel kapcsolatban azt mondta, hogy azok beleillenek a párt konzervatív, „egy nemzet” néven emlegetett politikai eszmerendszerébe, és a szigetország valamennyi lakosának érdekeit szolgálják. Az ellenőrizetlen bevándorlás, mint kifejtette, az élet minden területén megterheli a közszolgáltatásokat, különösen az egészségügyet és az oktatást, de a bérek alacsonyan tartásával magát a munkaerőpiacot is sújtja.

Átkelésre váró menekültek a franciaországi Calais-ban
Átkelésre váró menekültek a franciaországi Calais-ban
Pascal Rossignol / Reuters

Cameron ismételten kitért arra, hogy a bevándorlás megfékezése nem csak a határőrség dolga, ugyanakkor a bevándorlási hivatal egyenruhás alkalmazottjai társaságában fényképezkedett.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.