„Mi, magyarok tele vagyunk félelemmel”

Egyetlen migráns sem hagyhatja el Magyarország területét addig, amíg nem vették nyilvántartásba — mondta Orbán Viktor csütörtökön Brüsszelben. A kormányfő a Keleti pályaudvarnál kialakult helyzet megoldását firtató újságírói kérdésre válaszolt az után, hogy megbeszélést folytatott Martin Schulz-cal, az Európai Parlament elnökével. Közölte: tárgyalásain nem kívánja fölvetni uniós pénzügyi segítség lehetőségét.

Udvarias megfogalmazásokba csomagolva, közvetve bírálta a magyar kormány bevándorláspolitikáját Orbán Viktor kormányfő két délelőtti tárgyalópartnere, Martin Schulz, az Európai Parlament, és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke. A magyar miniszterelnök délután találkozik Jean-Claud Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével.

A kormányfő kérésére létrejött brüsszeli találkozók után tartott sajtójékoztatókon kiderült, hogy az Európát sújtó menekültválság megoldásának megítélésében nem jelentéktelen különbségek vannak a brüsszeli és a magyarországi döntéshozók között.

Orbán Viktor mindkét megbeszélése után azt igyekezett kiemelni, hogy Magyarország maradéktalanul teljesíti az uniós szabályokat és elvárásokat, amikor megerősíti a saját, és egyúttal Európa külső határait, míg tárgyalópartnerei a humanitárius segítségnyújtás, a szolidaritás fontosságát is hangsúlyozták.

Orbán Viktor és Martin Schulz
Orbán Viktor és Martin Schulz
Stephanie Lecocq / Európai Parlament

Mint Orbán kifejtette, a magyarok és az európaiak "félnek", mert úgy látják, hogy az európai vezetők képtelen ellenőrzésük alatt tartani a menekültválságot. A megoldás szerinte a határőrizet megerősítése. Európa akkor jár el humánusan és erkölcsösen, fejtegette, ha azt üzeni az útra kelést fontolgatóknak, hogy ne induljanak el Európa felé, maradjanak a biztonságos országnak számító Törökországban. "Meg kell védenünk a határainkat és kívül tartanunk a migránsokat" — hangsúlyozta. Külön kiemelte, hogy a magyar parlament előtt fekvő törvénycsomag hatályba lépését követően, ezt a feladatot a magyar hatóságok még sikeresebben fogják végrehajtani.

Ezzel szemben mind Martin Schulz, mind Donald Tusk az egymás és a menedékkérők iránti európai szolidaritás fontosságát is hangsúlyozta. Az EP elnöke többször elmondta, hogy különbséget kell tenni a legális bevándorlók, a háború elől menekülö, ideiglenes védelemre szoruló személyek és a politikai menedékjogért folyamodók között. Ez utóbbik helyzetét, mint diktatúrát "megkóstolt" politikus, nyilván Orbán Viktor is átérzi — tette hozzá. Schulz és Tusk szerint a tagállamok közötti arányos tehermegosztás, a kvótarendszer bevezetése megoldást jelenthetene a válságra. Bár a magyar kormány eddig visszautasította ezt az "európai megoldást", Orbán szavaiból kiderült, hogy bizonyos feltételek esetén ettől nem zárkózna el a megtárgyalásától.

"A kereszténység a közéletben és a társadalmi életben számomra azt jelenti, hogy segítek szükséget szenvedő testvéreimnek. A bevándorlásról szóló vitában pedig azt jelenti, hogy kész vagyok szolidaritásra és áldozatvállalásra. Egy keresztény számára mindegy, hogy a segítségre szorulónak milyen a faja, a bőrszíne és a nemzetisége" — reagált Donald Tusk a magyar kormányfőnek a Frankfurter Allgemeine Zeitungban megjelent interjújára.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.