galéria megtekintése

Megnyitották a Keletit, teljes a káosz

19 komment

NOL

Fürtökben lógnak a menekültek a Keletiben álló vonatokon. Csütörtök reggel ugyanis megnyitották a pályaudvart, de közben a MÁV közölte: a fővárosból nem indítanak Nyugat-Európába vonatokat. Délelőtt megtört a jég: három nap után teljesen váratlanul megint menekültekkel teli vonatot engedtek ki a Keleti pályaudvarról. Cikkünk folyamatosan frissül.

Csütörtök reggelre teljesen kaotikussá vált a helyzet a budapesti Keleti pályaudvaron, miután a reggeli órákban váratlanul az összes bejárat elől elvonultak a rendőrök. Erre azért került sor, mert a MÁV közben bejelentette: nem indulnak vonatok Nyugat-Európa felé Budapestről. Az egyenruhások távozására az épület előtti területen és az aluljárókban lévő tranzitzónákban éjszakázott menekültek percek alatt megszállták a vasútállomást. 

Amikor pedig meglátták, hogy az épület egyik középső vágányán egy Sopronba tartó vonat áll –, amelynek oldalán ráadásul a GYSEV mellett a Raaberbahn felirat is olvasható volt –, lényegében megszállták a vonatot. A helyzetet egészen abszurddá teszi, hogy a szerelvény elején álló mozdonyon németül olvasható a „Páneurópai piknik” felirat, valamint az „Európa határok nélkül 25 év”. Nem mellékes talán az sem, hogy a mozdony oldalán egy német zászló is látható. Mindezek tükrében cseppet sem meglepő, hogy a szerelvény zsúfolásig megtelt: minden ülés foglalt, a folyosókon összepréselődve állnak és az ajtókból „fürtökben lógnak” az emberek.

Balogh László / Reuters

 

Mindeközben a vonat melletti peronon is egyre nagyobb a zsúfoltság. Szinte mozdulni sem lehet. A vonatra már fel nem jutó emberek százai ülnek a földön, miközben magyar és külföldi tévéstábok, újságírók, fotóriporterek tucatjai készítik tudósításaikat.

Szabó Bernadett / Reuters

Tudósítónk eddig csak magyarul hallotta a hangosbemondó tájékoztatását, igaz, az is olyan halk volt, hogy alig lehetett érteni.

Fél 11 körül kissé lecsillapodtak a kedélyek a 8-as vágánynál, ahol a GYSEV soproni járata várakozik. Az már korábban kiderült, hogy a megadott időben biztosan nem indul el a vonat, ám a menekültek mégis bizakodhattak, mert először csak azt írta ki a MÁV az információs táblára, hogy 10 perc késéssel indul a szerelvény, aztán újabb 10 perccel növelte meg a várakozási időt. Jelenleg már 30 percnyi késésnél tart.

Mindeközben a menekültek viszonylag nyugodtan és türelmesen várakoznak a vonaton vagy a peronon. A hangosbemondó rendszeresen ismétli angol és magyar nyelven, hogy Nyugat-Európába nem indítanak egyetlen járatot sem. A nemzetközi pénztárak, ahol a menekültek vásárolhatnának, zárva vannak. Több tábla is jelzi angolul, hogy ma nem indulnak vonatok Ausztriába és Németországba.
 
Mivel a pályaudvarra több száz menekült mehetett be a rendőrök távozása után, ha átmenetileg is, de jelentősen enyhült a zsúfoltság a tranzitzónában. Ezzel együtt továbbra is százak várakoznak az aluljáróban, árnyékba húzódnak a felnőttek, a gyerekek pedig önkéntesekkel játszanak, labdáznak.
 
A délelőtti órákban miután az elmúlt napokban sokadszorra patthelyzet látszik kialakulni, az állomáson dolgozók mind gyakrabban kezdik találgatni, hogy vajon mi is lehet a „vezetők” célja azzal, hogy hol megnyitják, hol bezárják a pályaudvart.

Leonhard Foeger / Reuters

Egy büfés lapunknak azt mondta: „Agyrém, hogy egyik nap kikergetik innen ezeket a szerencsétleneket, a másik nap pedig minden előzmény nélkül még az országból is kieresztik”.

Ez utóbbival arra utalt, hogy hétfőn a hatóságok által máig megmagyarázatlanul több mint 3000 menekültet engedtek ki az Ausztrián át Németországba tartó vonatokon. Összeesküvés-elméletekből már most sincs hiány. Akad, aki szerint így provokálják a menekülteket, hátha okot adnak a határozott rendőri intézkedésre, más viszont ellenkezőleg, úgy okoskodott, éppen a feszültséget és így az esetleges atrocitások veszélyét csökkentették azzal, hogy beengedték őket a túlzsúfolt és meleg aluljáróból az állomásra.

A kezdeti nyugalom percről percre foszlott szerte, ahogy a tömött szerelvényen ülők hiába várták a vonat indulását. Amikor egyórás késésnél sem lehetett tudni, hogy kifut-e Sopron felé a vonat, már érezhető volt a feszültség. Többen leszálltak és tanácstalanul álltak a peronon: mi lenne a jó döntés, a vonaton maradni, vagy inkább az állomáson.

A helyzetet jól jellemzi, hogy egy kisebb verekedés is kitört a menekültek között, ezt azonban a határozott rendőri fellépés szinte másodpercek alatt lezárta.

Tovább fokozta a feszültséget, hogy közben készenléti rendőrök vonultak a peronra. Többen közülük felszálltak a vonatra, mások sorfalat vontak a szerelvény mellé. Ekkor a menekültek már az újságíróktól is azt kérdezgették, tudják-e, hogy elindul-e a vonat, és ha igen, hova. Végül több mint 1 óra várakozás után a vonat minden előzetes jelzés nélkül hirtelen meglódult. A peronon lévők és a szerelvényen ülők egyaránt üdvrivalgásban törtek ki és tapsoltak.

Pető Péter / Népszabadság

Háromnegyed 12 előtt valamivel elhagyta a pályaudvart az a vonat is, amelynek 11-kor kellett volna elindulnia Győrbe. Az indulásig rendőrök álltak a vagonok előtt, míg többen átvizsgálták a szerelvényt. Mivel nem találtak fent menekültet, elengedték a vonatot. Előzőleg egy angol srác megpróbált egy szíriai fiatalember társaságában felszállni. A kocsi előtt álló rendőr megkérdezte, menekültek-e. Az angol férfi azt felelte: nem. A rendőr a másik férfihoz fordult, megkérdezte, honnan jött, ő azt válaszolta: Szíriából. „Menekült” – konkludált a rendőr. A brit próbálkozott, hogy ez nem nemzetközi járat, bárki felszállhat, a rendőr csak annyit reagált: „Nem tudom”. Közben a szerelvény kifutott.

A jegypénztár előtt továbbra is nyolc rendőr posztol, menekültek nem jutnak az árusítóhelyekhez. A pályaudvaron teljes a káosz, ruhák láthatóak a sínekre dobálva, a menekültek a peronokon, a sínek között járkálnak ide és oda.

Egy másik, szintén győri úti céllal várakozó vonatra kevés menekült szállt fel, egyre többen értesültek arról, hogy a bicskei menekülttáborba vinnék őket. Egy afgán férfi egy önkéntest kérdezett, Ausztriába megy-e járat. Figyelmeztették, hogy  csak Bicskéig jut, telefonon mutatták neki, merre van a település. "Hol az osztrák határ?" - érdeklődött. Újabb kör telefonos keresés, mutatás, majd lemondó tekintet. A családja felé fordult, nemet intett. Tovább várnak a peronon. Háromnegyed 1 előtt kifutott a Keletiből a Győrbe tartó szerelvény, azok a menekültek, akik rajta maradtak, aligha tudják, hogy Bicskéig jutnak, tájékoztatást ugyanis a hatóságok nem adtak nekik sem..

A történetben csavar, hogy mindeközben a bécsi rendőrkapitány azt közölte: ellenőrzés és regisztráció nélkül továbbengedik az osztrák fővárosba érkező menekülteket. Az MTI beszámolója szerint Gerhard Pürstl az intézkedést azzal indokolta, hogy nem tudják ellenőrizni az összes átutazót, nem tudják megállapítani a személyazonosságukat, és őrizetbe venni sem tudják őket.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.