galéria megtekintése

Nyitva a Keleti, de nem megy több vonat Nyugat-Európa felé

22 komment

MTI

Beengedték a migránsokat a budapesti Keleti pályaudvar csarnokába csütörtök reggel – jelentette az MTI munkatársa a helyszínről. Eközben a Mávinform azt közölte az MTI-vel, hogy csütörtöktől Budapestről nem indulnak közvetlen vonatjáratok Nyugat-Európába.

A közlemény szerint a vasúttársaság a vasúti közlekedés biztonsága érdekében döntött így, „további intézkedésig”.
A nemzetközi jegyeket a menetrend szerinti belföldi járatokon elfogadják.

Váczi Viktor, a MÁV Zrt. helyettes szóvivője az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a jelenlegi helyzetben Nyugat-Európába csak a nyugati, illetve az északi határ közvetlen közelében lévő állomásokról lehet utazni külső vasúttársaságokkal, Hegyeshalomról és Szobról. Azért fogadják el a belföldi járatokon a nemzetközi jegyeket, hogy ezekre az állomásokra el tudjanak jutni a Nyugat-Európába tartó utasok. A döntés miatt ezek a járatok külföldi szakaszukon is késhetnek – tette hozzá.

Eközben Győrött

Nemcsak a Keletiből nem indulnak Nyugat-Európába közvetlenül vonatok, tudósítónk szerint Győrből sem lehet eljutni nemzetközi expresszel a magyar fővárosba. A hangosbeszélő azt közli Győrött, hogy a Keleti nem indít, s „nem fogad” ilyen járatokat. Az utasok nagy része személyvonatra szállt, többen pedig azon méltatlankodtak, hogy a gyakorlatilag központosított közlekedés keretében miért nem indítanak buszokat Győrből Budapestre. Korábban óránként közlekedtek ilyen járatok, aztán egycsapásra megszüntették valamennyit.

H. F.

 

OLVASÓLISTA

Vélemény
Filatélia
Vélemény
Slejmpolitikusok
Vélemény
Vagy köz, vagy mű
Vélemény
Szívatás

Vélhetően ezzel a Keleti pályaudvar környékén és a fővárosban csökken a feszültség, azonban a probléma nem oldódik meg, mindössze a nyugati határra helyezik át. 

Csütörtök reggel visszavonták a rendőröket, akik eddig lezárva tartották a főbejáratot, és az oldalbejáratokat is ellenőrizték. 
A bevándorlók, akik Nyugat-Európába akarnak utazni, benyomultak a pályaudvar csarnokába, tele vannak a peronok.

A csarnokban a 8. vágányon áll egy GYSEV-szerelvény, amelynek elején egy olyan mozdony áll, amelyen a matricázás magyarul és németül az 1989-es határnyitásra emlékezik, és német zászló is látszik rajta. A migránsok erre a szerelvényre nyomultak fel, már teljesen megtöltötték azt, és akinek már nem jutott hely benn, azok fürtökben lógnak a kocsik lépcsőjén. A vonat melletti peront is teljesen megtöltik a migránsok. A vasúti kocsik oldalán Sopron-Győr iránytábla szerepel, de a vasúti tájékoztató rendszerben nincs jele annak, hogy a vonat milyen célállomás felé és mikor indul el.

Az MTI tudósítójának a migránsok azt mondták, azt hiszik, ez a szerelvény elviszi őket Nyugat-Európába. 

A vasúti tájékoztató rendszer szerint a Savaria-Scarbantia intercity vonat 10.10-kor indult volna Sopronba, de nem indult el menetrend szerint. 

A hangosbemondó folyamatosan tájékoztat, hogy a Nyugat-Európába induló nemzetközi járatokat törölték, a belföldiek azonban elindulnak. A belföldi vonatok a menetrend szerint közlekednek, a hangosbeszélő folyamatosan tájékoztatja az utazókat az induló és érkező szerelvényekről.

A rendőrök megnyitották az eddig a pályaudvart az aluljárótól elválasztó rácsot, így már az aluljáróból is be lehet jutni a pályaudvar épületébe. 

A mostani döntés előzménye, hogy a Keleti pályaudvaron egész héten a menekültekről szólt minden. Míg hétfőn különösebb probléma nélkül felszállhattak a vonatokra és elindulhattak Németország felé, addig kedden a rendőrség megakadályozta, hogy a szerelvények közelébe jussanak, és elkezdte kiüríteni a pályaudvart. Végül rendőrsorfal állta el a bejáratot.

Szerdán a helyzet változatlan volt, nem engedték az embereket a vonatokra és a pályaudvarra sem, holott a többség érvényes jeggyel rendelkezett. A pályaudvar jegypénztáraihoz nem akadályozták az eljutást. A menekültek ismét az állomás bejáratát őrző rendőrsorfallal néztek szembe, és elkeseredetten követelték, hogy engedjék őket tovább Németország felé.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.