galéria megtekintése

Könnygázzal csitították a buszra pakolt migránsokat

11 komment


Fekete Gy. Attila

Hétfőn eltűntek a rendőrök a Keletiből. Senki nem akadályozta meg a menekülteket, hogy érvényes jeggyel, de akár úti okmány nélkül is felszálljanak a Bécs felé tartó vonatokra. Kedd reggel viszont a rendőrség megszállta a pályaudvart.

Közlekedési rendőrök állították ki kedd reggel egymás után a belváros felé tartó zárt áruszállító autókat a Kerepesi úton, a gumigyár előtti soha el nem készülő híd előtti útszűkületben. Kinyittatták a sofőrrel a raktér ajtaját, benéztek, hogy nincsenek ott menekültek. Eddig nem voltak, így mindenki továbbmehetett.

Büntetlenül kutathatnak

Budapest főkapitánya egyhetes fokozott személy- és gépjármű-ellenőrzést rendelt el Budapest VI., VII., VIII., X. és XIV. kerületére. Hivatalosan a közrend és a közbiztonság fenntartása, a bűncselekmények és szabálysértések számának visszaszorítása, a jogellenes cselekmények megakadályozása, valamint a közlekedési balesetek megelőzése indokolta a döntést, noha a felsoroltak a rendőrség alapfeladatai közé tartoznak.

 

Valójában a fokozott ellenőrzést azért rendelhették el, mert ilyenkor minden gyanú nélkül bárkit igazoltathatnak, átkutathatnak. Ez történt a gumigyár közelében is, bő kilométernyire a Keletitől, ahol a közúti menekültvadászattal párhuzamosan már javában állt a bál.

Vezényszóra

Váratlanul több szakasznyi készenléti rendőr szállta meg a pályaudvart. Felsorakoztak a peronokon, majd kis idő múlva, vezényszóra elkezdték kiszorítani az embereket előbb a vagonokból, majd a csarnokból is.

Pillanatok alatt kitört a botrány. Sokan az érvényes jegyüket lobogtatva tiltakoztak a rendőri fellépés ellen.

„Freedom, freedom!”

– skandálták. Néhányan az angolul jól beszélők közül próbálták tisztázni a rendőrökkel, hogy miért is kell leszállniuk a vonatról, amikor van jegyük, és tegnap senkitől nem kértek útlevelet. Akinek volt jegye, felszállhatott a vonatra és kész.

De az hétfőn volt.

Hiába kérdeztük a rendőrséget, miért nem ellenőrizték tegnap a Bécs és München felé induló vonatokat, választ nem kaptunk. Gulyás Gergely (Fidesz) az ATV Egyenes beszéd című műsorában hétfő este a rendőrség kapacitáshiányával magyarázta, hogy aznap egyetlen rendőr sem dolgozott a Keletiben.

Fotó: Földi Imre / Népszabadság

Papp Károly országos rendőrfőkapitány a minap jelentette be, hogy 2000 rendőrt küldenek a határra, de ha kell, akár 3600-at is képes mozgósítani az ORFK a migráció „kezelésére”. Kapacitás tehát van, Gulyás vagy blöffölt, vagy magyarázkodásával a kormány felelősségét – ez esetben inkább a felelőtlenségét – próbálta leplezni bennfentesek szerint.

Kasza, léc

Az igazság valahol a két álláspont között lehet. Több mint másfél hónapon keresztül rutin szerint mentek a dolgok a Keletinél. Senki nem ellenőrizte, hogy a Bécsbe vagy Münchenbe jegyet váltóknak van-e érvényes úti okmánya. Több százan indultak útnak a Keletiből Bécs felé, hogy aztán Győrnél vagy Hegyeshalomnál a rendőrök útlevél hiányában letessékeljék őket a szerelvényről. Később a többség újra próbálkozott. A MÁV kaszált a jegyeladásokkal.

Kapcsolódó publicisztikánk: Lebuktak a vasutasok

A Keletiben zajló menekültdráma legalábbis megmutatta, hogy hiába a fényes fütyülő, a vasútállomások és vonatok személyzete még a MÁV területein sem élet vagy halál ura.

Kapitány Szabó Attila véleményét itt olvashatják.

Ráeszméltek

Múlt vasárnap kisebb balhé tört ki az egyik vonaton. Rongálás miatt rendőri intézkedést kért a vasúttársaság. Állítólag ekkor tűnt fel csak a rendőrségnek, hogy mennyi migráns utazik a nyugatra tartó vonatokon. Attól kezdve az Ausztriába és Németországba tartó vonatokat csak a jól védhető középső vágányokról indították útnak, szigorú rendőri ellenőrzés mellett.

Egyre többen emiatt nem tudtak útnak indulni. Nőttön-nőtt a tömeg, vele a feszültség, a szemét és a bűz. Közben a vonatok többórás késésekkel indultak útnak. A migránsok olykor tüntettek egy kicsit, aztán lecsillapodtak. Azonban a tömeg egyre nőtt.

Nagyon úgy tűnik, a rendőrség hétfőn a keddre tervezett pályaudvar-kiürítésre készülvén hagyta elszivárogni a kritikus tömeg egy részét. Ezért vonultak le a Keletiből.

Kedden azonban már hajnalban közölték a Migration Aid önkénteseivel, hogy

innen egy ideig nem indul vonat".

Tolmácsot kérnék

Csakhogy a pályaudvar-kiürítés oroszlánrészét végző készenléti rendőrök többsége alig beszél angolul, így ez az információ nemhogy a migránsokhoz, még a turistaként itt lévő külföldiekhez sem mindig jutott el. Kedden a tájékozottság azon múlt, ki milyen nyelvtudással bíró rendőrbe botlott.

A Kerepesi úton átvezető zebra előtt várakozó afrikai családnak már az úttest túloldaláról kiáltott a rendőr: Go back! Ezen felbuzdulva a testes színesbőrű asszonyság lendületes kézmozdulatokkal próbált volna további információkhoz jutni, hogy miért és hová menjen vissza, amikor neki érvényes vonatjegye van. Azonban a rendőrnek sem nyelvtudása, sem információja nincs a diskurzus folytatásához.

Egy idő után az asszonyság is feladja. Megsimogatja a háton hurcolt aprósága fejét, kézen fogja a nagyobbat, és int a többieknek, hogy forduljanak vissza. Egy idő után eltűntek a 24-es villamosra várakozók között.

Fotó: Földi Imre / Népszabadság

Odabent, a Keletiben eközben a rendőrség már a pénztáraktól és a várótermekből is kiszorított mindenkit. Egy törzsőrmester az okostelefonjából előbányászta a MÁV-infó számát, majd tökéletes angolsággal elmagyarázta egy nem migráns családnak, hogy ott próbáljanak érdeklődni, mikor és hogyan jutnak haza Németországba.

Bizonytalan ideig

A hangosbemondó közben párszor megismételte, hogy a pályaudvar bizonytalan ideig nem indít és nem fogad vonatokat, de csak magyarul. Ezt azonban csak azok hallják, akik már bejutottak az előcsarnokba, vagy belefutottak egy rendőrsorfalba – ez esetben a rendőrök felvilágosították őket.

Magyarország leghallgatottabb rádiói (legyenek kereskedelmiek, vagy közszolgálatiak) nemigen foglalkoztak a pályaudvar lezárásának következményeivel. Sokan így csak akkor szembesültek azzal, hogy innen aztán nem utaznak sehova, miután átvágták magukat a migránsok, bámészkodók, taxis hiénák és jegynepperek sokaságán. Maga a MÁV sem strapálta magát.

Ülősztrájk

Miközben a főbejáratnál rendőrök és a sajtó alkotta sorfallal nézett szembe több száz migráns, a Kerepesi úti oldalon egy csoport „ülősztrájkba” kezdett. Nem akartak felszállni a tranzitzónába induló buszokra. Nem akartak eltávolodni a pályaudvartól, ahonnan a „freedom” felé indulnak a vonatok. Kedden azonban a „menni vagy nem menni” nem kívánság kérdése volt. Kinyíltak az első csuklós busz ajtói, és a készenléti rendőrök elkezdték felpakolni az embereket.

Fotó: Földi Imre / Népszabadság

Sikító nők, üvöltöző férfiak, síró gyerekek, és nem túl pattogó, de határozott parancsszavak törték meg az addigi viszonylagos csendet. Majd az egyik parancsnok erősítésért kiáltott, de az csak percekkel később érkezett meg, addigira nagyjából megoldódott a helyzet.

Legalábbis először még úgy tűnt.

Könny, gáz

Aztán magukhoz tértek az erőszakkal buszra tett népek, és belülről elkezdték püfölni a jármű ablakait. Egy kisebb adag könnygáz – amelynek nagyobb részét a huzat miatt a készenléti rendőrök és az eseményeket túl közelről szemlélő újságírók kapták – végül rendet tett.

Sírás lett a vége

Ennek ellenére a másik buszt is csak nagy üvöltés és sivítás árán sikerült megtölteni. Egy arab fickó nekirontott a rendőröknek, őt leteperték, és garázdaságért elvitték. Családja sírva könyörgött, hogy ne tegyék. Ám pár másodperccel később egy fickó elvágódott a földön. Először úgy tűnt, színészkedik, aztán mentőt hívtak.

Éppen sorakozót parancsoltak a készenléti rendőröknek.

„Ne hagyjuk már ott a mentősöket, szétszedik őket”,

jegyezte meg valaki, de a parancsnoka leintette. Ott vannak egy csomóan, majd biztosítanak, nekünk most sorakoznunk kell. És valóban. Az úttest közepén és a túloldalán tucatnyi fehér tányérsapkás rendőr nézi mosolyogva készenlétis kollégáik kézitusáját a migránsokkal, majd a mentősök küzdelmét az eszméletlen férfi talpra állításáért. Nyilván nekik is volt ott valami fontos dolguk, csak nem derült ki, hogy mi, legalábbis addig, amíg tudósítóink a helyszínen voltak.

Az eszméletlen férfit nem sikerült talpra állítani. Hordágyra fektették.

Fotó: Földi Imre / Népszabadság

Ettől aztán újabb sírás, őrjöngés kezdődött az ott maradt népes család részéről. Néhány rendőrnek azonban pár perc alatt sikerült lecsillapítani őket. „A felesége természetesen vele mehet a kórházba, a többiek azonban szálljanak fel a buszra”. A feketeruhás-fejkendős asszony két fiatal rendőrnő kíséretében a mentő felé indul, a többiek pedig, ha nem is túl lelkesen, felszállnak a buszra. Egy készenléti rendőr még utánuk pakol pár gazdátlan táskát és egy plüssmajmot.

Fotó: Földi Imre / Népszabadság

Közben vizet osztanak a rendőröknek, ők adnak a mentősöknek és a leginkább elcsigázott migránsoknak is. Pár perc és indulnak tovább. Még csak dél van, még sok bevándorlót kell buszra pakolni valahogy.

Bármerre is jártunk a délelőtt folyamán, egy kivételével csak segítőkész rendőrökkel találkoztunk. A migránsok segítői szerint is emberségesen járnak el. Bár szerintük nem túl profin. Olykor nem várják meg, hogy a bevándorlók megemésszék a hatalom döntését, egyáltalán megértsék, hogy mit várnak el tőlük, s ezzel akaratlanul is gerjesztik a feszültséget.

Aló mars

Más, korábbi nagyszabású rendőrségi akciókkal összevetve nagyon is nyugodtan kezelték a rendőrök a helyzetet. Aki tudott angolul, beszélgetett a migránsokkal, miközben apró lépésekkel haladt előre, a parancs szerint. Az újságírónak is elmondták azt, amit bárki másnak – na, jó, volt kivétel is. Budapest főkapitánya, aki sötét nadrágban és fehér ingben nézte végig a migránsok buszba pakolását, a „Mi történik itt, tábornok úr?” kérdésre csak annyit mondott: „Küldjön egy megkeresést a sajtóosztálynak”.

Frissítés: Még mindig tüntetnek

Továbbra is tart a migránsok tüntetése a Keleti pályaudvar előtt; az indulatokat az váltotta ki, hogy kedden a hatóságok lezárták az állomást és mindenkit kitereltek - adta hírül az M1 aktuális csatornára hivatkozva az MTI kedd este. Az M1 esti híradójában elhangzott: a reggeli állapotokhoz képpest egy kicsit csökkent az illegális bevándorlók száma a pályaudvar előtt. A Keleti pályaudvar környékén komoly fennakadást lehet tapasztalni a közúti forgalomban a tüntetések miatt. A MÁV délutáni közleménye szerint már újraindult a vonatforgalom, viszont a hatóságok csak a megfelelő úti okmánnyal és - szükség esetén - vízummal rendelkezőket engedik felszállni a Nyugat-Európába közlekedő vonatokra. (MTI)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.