galéria megtekintése

Előbb-utóbb elszabadulhat a pokol a Keletinél

10 komment


Czene Gábor

A Keleti pályaudvar környéke teljesen megtelt menekültekkel, akik tovább akarnak utazni Németországba, de a rendőrök nem engedik be őket még a pályaudvarra sem. Egész nap farkasszemet néztek egymással. A rendőrség átfogó akcióra készült, de lapzártánkig ez nem történt meg: túl nagy volt a feszültség és túl sok az újságíró.

Mintha másik bolygón lennék – hüledezett egy régóta Magyarországon élő kurd férfi a látványon. Több ezren töltötték az éjszakát a Keletinél, a pályaudvar környéke teljesen megtelt menekültekkel. Jön a világvége! – motyogta az orra alá egy arrafelé botorkáló idős magyar nő.

Földi Imre

Akivel csak beszéltünk, mindenki egyetértett azzal, hogy a helyzet mára tényleg tarthatatlanná vált. Az egyik, neve mellőzését kérő önkéntesből dőlt a keserűség: „Előbb-utóbb elszabadul a pokol, már csak egy szikra kell. A kormány arra vár, hogy kitörjön valamilyen balhé, és bevezethesse a rendkívüli állapotot. Ettől azonban nem fog megoldódni semmi."

 

Ujhelyi Sándor, a menekülteket segítő Migration Aid alapítója nem kívánta kommentálni a civil önkéntes véleményét. Csak annyit mondott: a legrosszabb a bizonytalanság. Márpedig a Keletinél várakozó menekültek bizonytalanságban vannak, fogalmuk sincs, mi lesz a sorsuk. Egyszer felengedik őket a Németországba induló vonatra, másnap a pályaudvarra se tehetik be a lábukat.

Földi Imre

Pozitívum viszont – folytatta –, hogy a magyar emberek egyre nagyobb számban állnak a menekültek mellé. Most, hogy vége a nyárnak, különösen sok adomány érkezik, egész iskolák ajánlják fel segítségüket.

Földi Imre

A rengeteg menekült miatt pillanatnyilag az adományok szétosztása okozza a legnagyobb gondot: a létszám elérte a „kritikus tömeget". Ujhelyi Sándor azt javasolja, hogy azok, akik szerint a menekülteknek rengeteg a pénzük, jöjjenek el egyszer étel- vagy ruhaosztáskor a Keletihez, és nézzenek körül.

Veres Viktor

Szerdán amúgy folytatódtak a lassan már megszokott jelenetek. A menekültek időnként összeverődtek, és hangosan követelték, hogy engedjék őket Németországba utazni. Az afgánok külön csoportot alkottak, feliratokat a magasba tartva vonultak fel és alá.

Földi Imre

A rendőrök egy idő után nem csupán a pályaudvar főbejáratát állták el, hanem a Thököly út felőli oldalon is felsorakoztak. Elterjedt a hír, hogy nagyszabású akcióra készülnek: mindenkit igazoltatni fognak, és azokat, akiknek nincsenek érvényes papírjaik, a pályaudvaron kialakított gyűjtőpontra viszik, majd felteszik egy különvonatra.

Veres Viktor

Többen is megerősítették lapunknak, hogy a 6-ik vágányon üresen, úti cél megjelölése nélkül veszteglő vonat a menekültekre vár. Valamelyik magyarországi táborba, állítólag Debrecenbe vinné őket.

Tapintható a feszültség a Keletiben

Képgalériánkat a Keleti pályaudvaron készült fotókból itt nézheti meg.

Tíz közvetítőkocsit és legalább kétszer ennyi tévéstábot számoltunk össze. És akkor még nem beszéltünk a rádiósokról, a fotósokról, az írott és internetes sajtóban dolgozó újságírókról. Idővel a rendőrök hátrébb vonultak. Minden bizonnyal felmérték, hogy

botrány nélkül képtelenek lennének fellépni a menekültekkel szemben – és nem lenne jó, ha erről az egész világ értesülne.

A rendőrök végül a menekültek kisebb csoportjait ellenőrizték. Némelyeket felraktak a Bicskére induló vonatra, másokat rabszállítóval átvittek a Nyugatiba, és onnan indítottak útnak.

Veres Viktor

Kora estére ismét feltűnően sok lett az egyenruhás, ezúttal már sisakos rohamrendőrök érkeztek. A hangosbemondóval felszerelt kocsiból elsőként arab nyelven tájékoztatták a menekülteket arról, hogy jobban járnak, ha valamelyik itteni táborba mennek. Az érintettek hevesen tiltakoztak, igazolványokat és papírokat mutattak a rendőrautó felé. Aztán felharsant a jól ismert kórus: „Németország, Németország!"

Egyelőre nem indult átfogó rendőrségi akció, az esti programot csak egy kis állomászár színesítette. Az utasokat – úgymond: a menekültek miatt – egyik metróba sem engedték le a Keletinél. A tilalom csak rövid ideig tartott, aztán már zavartalan volt a forgalom.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.