galéria megtekintése

Valamire nagyon készültek a rendőrök a Keletinél

21 komment


Cz.G.
NOL

A rendőrök nagyszabású akcióra készültek a Keletinél, de – valószínűleg a menekültek várható ellenállása és a nemzetközi sajtó fokozott jelenléte miatt – visszavonultak. Egyelőre. Az akció nincs lefújva: az egyik vágányon most is ott várakozik az a különvonat, amely információnk szerint egy magyarországi táborba szállítaná a menekülteket.

Több ezer menekült töltötte az éjszakát a Keleti pályaudvar környékén, a helyzet végképp kezd tarthatatlanná válni. Szerda délelőtt a lassan már megszokott jelenetek ismétlődtek. A menekültek időnként tüntetésbe kezdtek, azt követelték, hogy engedjék őket Németországba utazni.

A helyszínen terjedő hírek szerint a rendőrök arra készültek, hogy felszámolják a Keletinél kialakult „menekülttábort”: mindenkit igazoltatnak, és azokat, akiknek nincsenek érvényes papírjaik, a pályaudvaron kialakított gyűjtőpontra viszik, majd felteszik egy különvonatra.

A jelek szerint létezik a különvonat
A jelek szerint létezik a különvonat
Veres Viktor / Népszabadság

 

Erősen úgy tűnt, hogy a híresztelések megalapozottak. A rendőrök egy idő után nem csupán a pályaudvar főbejáratát állták el, hanem a Thököly út felőli oldalon is felsorakoztak. Egyre több rendőr gyülekezett, közben a tüntetők is egyre hevesebben demonstráltak.

Név nélkül, de többen is megerősítették lapunknak, hogy a 6-ik vágányon úti cél megjelölése nélkül, üresen veszteglő vonat a menekültekre vár. Valamelyik magyarországi táborba, állítólag Debrecenbe vinné majd a menekülteket.

Veres Viktor / Népszabadság

A sajtó érdeklődése változatlanul nagy, nemzetközi hírű tévécsatornák is elküldték tudósítóikat. Tíz közvetítőkocsit és legalább kétszer ennyi tévéstábot számoltunk össze. És akkor még nem beszéltünk a rádiósokról, a fotósokról, az írott és internetes sajtóban dolgozó újságírókról.

A rendőrök és a menekültek farkasszemet néztek egymással, az első sorban álló tüntetők megfogták egymás kezét. Amikor a rendőrök hátrébb tessékelték a sajtó képviselőit, biztosra vettük, hogy perceken belül kezdetét veszi az akció.

Veres Viktor / Népszabadság

Nem így történt: a rendőrök idővel hátrébb vonultak. Minden bizonnyal felmérték, hogy botrány nélkül képtelenek lennének fellépni a menekültekkel szemben – és nem lenne jó, ha erről az egész világ értesülne.

A rendőrök feltehetően az alkalmas pillanatra várnak, a „menekültvonat” készenlétben áll a 6-ik vágányon. A rendőrök jelenleg a menekültek kisebb csoportjait ellenőrzik a Keleti környékén. Némelyeket felraknak a Bicskére induló vonatra, másokat rabszállítóval átvisznek a Nyugatiba, és onnan indítanak útnak. Az átfogó akció még nem indult meg.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.