Orbán Brüsszelben: „Nem volt szó Paksról”

Nem került szóba az orosz részvétel felfüggesztése a paksi atomerőmű bővítésében az Oroszországgal szembeni uniós gazdasági szankciókkal kapcsolatban, és nem is fog – közölte Orbán Viktor Brüsszelben.
A kormányfő az EU-csúcs második napjára érkezve nyilatkozott, ahol az uniós kormány- és államfők úgy döntöttek, 12 névvel bővítik ki az uniós szankciós listát, amelyen eddig 21 embert büntettek beutazási tilalommal és számlabefagyasztással. Az EU-csúcson arról is döntöttek, hogy felkérik az Európai Bizottságot, vizsgálja meg széles körű gazdasági szankciók lehetőségét Oroszországgal szemben. A vezetők egyben figyelmeztették Moszkvát, életbe léptetik a gazdasági szankciókat, ha az orosz csapatok a Krímen túl haladnak.

Az uniós vezetők pénteken aláírták Ukrajnával a társulási szerződés politikai részét. Ez lett volna az a dokumentum, amelyet Viktor Janukovics volt ukrán elnöknek tavaly novemberben kellett volna aláírnia Vilniusban, de nem tette, mire tüntetők ezrei lepték el Kijevet.

Herman Van Rompuy, az Európai Tanács állandó elnöke az aláírás előtt közölte: „Elismeréssel adózunk azoknak, akik életüket adták a szabadságért, és támogatjuk mindazokat, akik ma egy nyitott és befogadó Ukrajnáért küzdenek."

Arszenyij Jacenyuk ukrán kormányfő az aláírás után elmondta: a megállapodásnak része a biztonsági és védelmi együttműködés, amelynek keretében létrejön egy közös döntéshozó testület, ami véleménye szerint megkönnyíti a valódi reformok végrehajtását Ukrajnában. Jacenyuk hangsúlyozta: az Európai Uniónak energiafüggetlenségre kell törekednie Oroszországtól. Az ukrán miniszterelnök szerint a legjobb módja Oroszország kordában tartásának, ha gazdasági mozgásteret nyer az EU.

– Oroszország eladja az olajat és gázt Európának, majd az euróból, dollárból és fontból tankokat és más hadi eszközöket vesz, amelyekkel szuverén országokat rohan le. Ez nem jó üzlet – fogalmazott Jacenyuk.

Tizenkét orosz személy nevével bővítették az EU szankciós listáját, akiket szintén beutazási tilalommal és számlabefagyasztással büntetnek a tagállamok, mint a korábban szankcionált 21 személyt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.