Órákra leállt az internet Észak-Koreában

Egyes szolgáltatások helyreálltak Észak-Koreában a példátlan internetkimaradás után. Jelentések szerint egy időre az egész országban leállt a hálózat.

Phenjan nem kommentálta a kimaradásról szóló híreket, azonban amerikai szakértők beszámoltak a helyreállításról. Washington korábban jelezte, hogy arányos választ indít Észak-Koreával szemben, amiért azok hackertámadást intéztek a Sony Pictures filmstúdió ellen, a Kim Dzsongunról szóló film miatt. Az amerikai hatóságok eddig nem kommentálták a koreai internetleállást.

A Dyn Research kiberbiztonságért felelős cég megerősítette, hogy a 9,5 órás kimaradás után helyreállt a szolgáltatás Észak-Koreában. A Koreai Központi Hírügynökség (KCNA) és a Rodong Sinmun napilap weboldala is működik a kimaradás után, de néhány weboldal még mindig hozzáférhetetlen. Elemzők szerint a technikai problémákat egy hackertámadás okozhatta.

A világ legelzártabb országában csak néhány embernek van internet-hozzáférése, bár okostelefonnal sokan rendelkeznek. Az észak-koreai hálózatot egy állami cég, a Star Joint Ventures ellenőrzi, mely egy kínai telekommunikációs céggel áll kapcsolatban. – írja a BBC.

Az internetleállás éppen akkor történt Észak-Koreában, amikor az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) az ország emberi jogi jelentéséről tárgyalt. A megbeszélést Kína és Oroszország is ellenezte. Samantha Power amerikai ENSZ nagykövet elutasította, hogy az Egyesült Államok és Észak-Korea közös vizsgálatot indítsanak a Sony-t ért támadás ügyében. Kim Song phenjani diplomata azt mondta, teljes mértékben elítélik, hogy az ENSZ BT a koreai emberi jogi jelentést napirendre tűzte.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.