Önként adták fel magukat a hongkongi tüntetés vezetői

A hongkongi tüntetéseket szervező Foglald el a Központot csoport vezetői önként sétáltak be a rendőrségre a demokráciapárti tüntetésekben való szerepük miatt, miután a hongkongi kormány illegálisnak mondta ki a két hónapig tartó tüntetéseket.

Zen bíboros és a három Foglald el a Központot alapító, Csú Jú-ming, Chan Kin-man és Benny Tai (balról jobbra)
Bobby Yip / Reuters

Benny Tai, Chan Kin-man és Csú Jú-ming nem sokkal helyi idő szerint délután három után léptek be a központi rendőrkapitányságra.

A BBC tudósítója szerint a három alapítót valószínűleg semmilyen konkrét bűncselekménnyel nem vádolják meg, de ők soha nem is vitatták a hongkongi kormány nézetét, miszerint a tüntetők közrend elleni bűncselekményt követnek el.

A szervezők azt állítják, azért adják fel önként magukat, hogy így mutassák ki felelősségüket a demokráciapárti civil engedetlenségi mozgalom iránt.

Szeptemberben még a Foglald el a Központot csoport vezette utcára a tüntetőket, azonban a diákcsoportok erősödésével háttérbe szorult a szervezet.

Az alapítókat hatalmas támogató tömeg várta a rendőrőrsre érkezésükkor, sokan „ Igazi demokráciát akarok!" bekiáltásokat skandáltak. A csoporttal nem szimpatizálók is jelen voltak az eseménykor, ők „ Tartóztassátok le őket!" jelszavakat ordítottak a tömegbe.

A Foglald el a Központot vezetői azután hozták meg döntésüket, hogy a hétvégén ismét összecsaptak a rendőrök és a tüntetők. Nyilatkozatukban azt írták, hogy a tüntetés elkötelezettség és felelősség, valamint, hogy egy fenntartható civil társadalmi mozgalmat szeretnének a szervezetből létrehozni.

„Azért, hogy felelősségre vonjuk ezt az igazságtalan rendszert, hajlandóak vagyunk szembe nézni a következményekkel" – mondták.

Hétfőn egy tizennyolc éves fiú két társával közösen éhségsztrájkba kezdett, hogy így követeljen választási reformot a Kína által felügyelt különleges igazgatású Hongkongban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.