Éhségsztrájkba kezd a hongkongi diáktüntetések vezetője

Joshua Wong két társával közösen kezd éhségsztrájkba, hogy így követeljen választási reformot a Kína által felügyelt különleges igazgatású területen. A diákvezető sürgette a demokráciapárti tüntetőket, hogy kedden újra gyűljenek össze Hongkong belvárosában.
A tizennyolc éves Wong a terület kormányát is felszólította, hogy folytassa a tárgyalásokat a diákokkal, miután azok megszakadni kényszerültek, mert vasárnap a kormány épületénél aktivisták összeütközésbe kerültek a rendőrséggel.

A mi szerény igényünk, hogy párbeszédet kérjünk – mondta Joshua Wong. C.Y Leung, hongkongi kormányzó csak annyit kért az éhségsztrájkolóktól, hogy vigyázzanak egészségükre, főleg a mostani, hideg időben. A térségben nemrég köszöntött be az ősz, a hőmérséklet 15 Celsius-fok körül alakul.

Nem sokkal azután, hogy Wong éhségsztrájkba kezdett, a „Foglald el a központot!" (Occupy Central) mozgalom három vezetője bejelentette, nem fokozzák a kialakult feszültséget. Benny Tai egy sajtótájékoztatón közölte, hogy a területfoglalók biztonsága érdekében, illetve a szeretet és a béke kedvéért feladják magukat a rendőrségen két társával és felszólítják a diákokat is a visszavonulásra. Tai az elsők között volt, aki a hongkongi belváros elfoglalását szorgalmazta, de a fiatal nem mindenben értett egyet a diákvezetőkkel, akik végül elindították a két hónappal ezelőtti tüntetéssorozatot.

CNN szerint Wong éhségsztrájkja egyfajta próbálkozás a mozgalom felélesztésére, amely egyre töredezettebbé válik. Több mint két hónappal az utak és fontosabb hongkongi kerületek elfoglalása után a kormány nem mutatott hajlandóságot arra, hogy engedményeket tegyen, ezáltal a tüntetések intenzitása csökkent.

Vasárnap volt egy újabb áttörés. A diákvezetők este a kormány épülete elé hívták a tüntetőket, hogy próbálják körülvenni az épületet. A demonstrálókat a rendőrség végül visszaverte. A hatóságok másnap reggel a tüntetések fő helyszínére vonultak, ahol lebontották a demonstrálók által felállított sátrakat és barikádokat. Alex Chow, a Hongkongi Diákszövetség elnöke bocsánatkérésként fejet hajtott a támogatói előtt.

A hétfői rendőrségi akcióban 40 embert vettek őrizetbe az Admiralitás, tovább 12 pedig Mong Kok városrészben. A Központi Kormányzat épülete hétfő reggel rövid időre bezárt, majd újra kinyitott. A kormány szerint az erőszakos tüntetők provokálták és verbálisan hergelték a rendőröket és ösztönözték a többi demonstrálót, hogy törjék át a rendőrsorfalat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.