Rengeteg gyereket is megöltek az öngyilkos merénylők

Több mint száz ember, köztük sok kisgyerek is meghalt és több százan megsebesültek, amikor a pénteki ima közben az Iszlám Állam öngyilkos merénylői felrobbantották magukat a jemen fővárosban, Szanaa mecsetjeiben.

A halottak számáról ellentmondásos láttak napvilágot, Az AFP francia hírügynökség 142 halottról és 351 sebesültről adott hírt, a húszik irányítása alatt álló Al-Maszíra televíziós csatorna értesülései szerint viszont 127-en vesztették életüket és 345-en sebesültek meg a merényletekben.

Először a Badr mecsetben robbantotta fel magát egy férfi, a másik merénylő pedig a bejáratánál várta azokat, akik pánikban menekültek az épületből. A detonációban életét vesztette a húszik vezető vallási elöljárója, Al-Murtada bin Zajid al-Muhatvari imám is.

A harmadik detonáció a főváros északi részén fekvő Al-Hasahus mecsetben történt. Az AFP hírügynökség egy húszikhoz közeli forrásra hivatkozva azt írja, volt még egy negyedik robbantás is egy másik mecset előtt, ám ott csak a merénylő vesztette életét, mert a biztonságiak nem engedték, hogy belépjen az épületbe.

Sebesülteket menekítenek ki a felrobbantott mecsetből
Sebesülteket menekítenek ki a felrobbantott mecsetből
REUTERS

A merényletekre egy nappal azután került sor, hogy csütörtökön heves harcok törtek ki Ádenben, ahová Abdrabbuh Manszúr Hádi elnök februárban menekült, miután a húszik szeptemberben ostrom alá vették Szanaa fővárosát, és elfoglalták az elnöki palotát. Az államfő támogatói és ellenfelei közötti összecsapásokban 13 ember vesztette életét, és lezárták Áden repterét is. A Reuters információi szerint péntekre lecsillapodtak a kedélyek a Jemen déli részén fekvő városban, a repteret is megnyitották.

A közkeletű gyanú szerint a húszik mögött Ali Abdullah Száleh exelnök áll, aki 2011-ben száműzetésbe vonult Jemenből az országot is elérő forradalomsorozat, az arab tavasz miatt. ENSZ vádak szerint Száleh hatvanmilliárd dolláros vagyont szedett össze a 33 éven át tartó elnöksége alatt  a régió legelmaradottabb, legszegényebb országában, és világszerte 20 országban őrzi, amije van. 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.