Hagyták menekülni a jemeni exelnököt

Abdrabbuh Manszúr Hádi elmenekült a jemeni fővárosból, Szanaából. Az egykori elnököt a síita huti lázadók helyezték házi őrizet alá, akik miatt az elnök korábban kénytelen volt lemondani.

Hádi az ország déli részébe, Aden városába menekült. Az egyelőre nem világos, hogy az egykori vezető miért hagyhatta el a lakását. Hádihoz közel álló források közül többen azt mondták, a volt államfő az ENSZ, az Egyesült Államok, Oroszország és a helyi politikai pártok nyomására szabadulhatott.

Hádi támogatói Adenben eddig nem ismerték el az elnök lemondását, és politikai puccsról beszélnek. Múlt héten Aden, Lahij és Mahra tartományok kormányzói követelték az elnök visszaállítását és támogatták hat régió létrehozását Jemenben.

Tanúk szerint az elnök Szanaa-i lakóhelyét kifosztották, miután távozott – írja a BBC.

A síita huti lázadók szeptemberben ostrom alá vették Szanaa fővárosát, és elfoglalták az elnöki palotát. Hádi házi őrizetbe került, majd lemondott az elnöki posztról mondván, ilyen nyomás alatt nem tudja folytatni a munkáját.

Jemen válságban van a hutik hatalomátvétele óta. Február hatodikán a hutik feloszlatták a parlamentet és egy ötfős elnöki tanácsra bízták a hatalmat. Ennek hatására több arab és nyugati ország zárta be nagykövetségét és hívta haza diplomatáit Jemenből.

Az ellenzéki pártok és politikai erők is puccsnak minősítették a hutik hatalomátvételét, és tüntetésekre buzdítottak, főként a szunnita többségű lakosság körében. Ennek következtében több huti-ellenes demonstrációra is sor került az országban.

Rivális pártok pénteken állapodtak meg egy tanács létrehozásáról, mely átmenetileg kormányozná az országot. A döntést üdvözölte az ENSZ jemeni megbízottja, aki szerint egy fontos lépés született a megegyezéssel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.