Az Iszlám Állam robbantásokkal ostromolja a kurdok városát

Az Iszlám Állam egyik öngyilkos merénylője robbantott Kobani középpontjában. A merénylet következtében öt ember meghalt az észak-szíriai városban, amelyet a kurd erők januárban foglaltak vissza a szélsőségesektől.

Újból betörtek a szíriai Kobani városába az Iszlám Állam szélsőséges szervezet fegyveresei – írja a The Guardian. A merénylet után heves tűzharc tört ki a kurd erők és a dzsihadisták között. A BBC úgy tudja, az összecsapásokban legalább 30 ember vesztette életét, és egy emberi jogi aktivistára hivatkozva arról ír, hogy egy közeli faluban további 20 embert, köztük nőket és gyerekeket lőttek agyon az Iszlám Állam fegyveresei.

A török határon lévő települést januárban foglalták vissza a szélsőségesektől és azóta is kurd harcosok védték. Az utóbbi időben rengeteg, korábban Törökországba menekült szíriai költözött vissza a szélsőséges szervezet kiűzése után. Quentin Sommerville, a BBC Közel-Kelet-szakértője azt mondta, elképzelhető, hogy a szerda éjszakai robbantásokat úgy sikerült végrehajtania az Iszlám Államnak, hogy fegyvereseik is hazatérő menekülteknek adták ki magukat, de beszámolók szerint néhányan a kurd milícia, a YPG egyenruháját viselték.

S noha néhány nappal ezelőtt a szíriai kurd milícia, a YPG kiűzte az Iszlám Állam fegyvereseit a Rakkától mindössze 50 kilométerre fekvő, Líva 93 nevű katonai támaszpontról, és győzelmüket a nemzetközi sajtó által megszólított szakértők az IS visszaszorulásának első jeleként értékelték, a szervezet az északkelet-szíriai Hassakehben, mely Kobanitól mintegy 270 kilométerre fekszik, jelentős győzelmet aratott, a város egy részét elfoglalta. 

Becslések szerint a szíriai polgárháborúban eddig 200 ezer ember halt meg, 11 millió ember pedig elmenekült. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.