Offenzíva Homsz ellen

25 napos tüzérségi előkészítés után megindult az offenzíva Homsz lázadó negyede, Bab Amr bevételére. A damaszkuszi közlés szerint a katonák házról házra haladnak a százezres lakónegyedben, lőfegyverek és „terroristák” után kutatva.

A szivárgó hírek szerint Szíriában végső roham indult az ellenzék fellegvára, Homsz ellen szerdán. Három hétnyi tüzérségi támadássorozat után a hadsereg katonái állítólag most behatoltak a márciusi felkelés gyújtópontjának számító negyedbe, Bab Amrba, ahol házról házra kutatnak a „terroristák” után – ahogy a rezsim az ellenzéki aktivistákat és a dezertőr katonákból álló Szabad Szíriai Hadsereg (FSA) tagjait nevezi. Ellenzéki források szerint kedden 100 ember halt meg a Homsz elleni támadásokban.

Bassár el-Aszad elnök kormányzata egyébként senkit nem hagy a helyszínen tájékozódni a humanitárius állapotokról. Szerdán Valerie Amos, az ENSZ humanitárius ügyekért felelős főtitkár-helyettese számolt be arról, hogy a szíriai hatóságok többszöri kérése ellenére sem tették lehetővé a beutazását, így azt sem, hogy a legfelső szinten tárgyaljon a vezetéssel. Ahogy a helyzetről tudósító újságírók többsége, úgy Amos is Libanonba utazott várni a fejleményekre. (Szerdán derült ki, hogy kedden 13 szíriai ellenzéki halt meg a Sunday Times Homszban megsérült fotósának, Paul Conroynak a kimenekítése közben.)

Eközben az ENSZ Biztonsági Tanácsában az Egyesült Államok egy új határozattervezetet készít elő, amely az erőszak megfékezésére és a humanitárius segély célba juttatásának engedélyezésére szólítja fel a damaszkuszi rezsimet. Ennek szövege kapcsán Jang Csie-cse (Yang Jiechi) kínai külügyminiszter arról tájékoztatta Nabil el-Arabit, az Arab Liga főtitkárát, hogy Peking támogatja a Szí­riának nyújtandó humanitárius segítséget, egyelőre azonban nem világos, hogy ez azt jelenti-e, hogy Peking valóban támogatna-e egy olyan BT-határozatot, főleg, hogy a készülő tervezet Aszadot nevezi meg a helyzetért felelős személyként. A BT-ben Kína és Oroszország vétóján már meghiúsult egy Szíriát elítélő határozat, és bár a közgyűlésben később elfogadtak egyet, ez utóbbi nem kötelező Szíriára nézve.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.