Obama nem adna fegyvert az őrültek kezébe

Az amerikai elnök megállt a korlátozásra való felszólítás előtt, de jelezte, több háttérellenőrzésre van szükség, hogy bűnözők és labilis idegzetűek ne vehessenek fegyvert.

Az Egyesült Államokban a múlt heti denveri ámokfutás után lángolt fel a vita újra a fegyverkorlátozásról, a merénylő, John Holmes ugyanis legálisan vett fegyvert az új Batman-premieren végrehajtott tömeggyilkossághoz, amelyben 12 embert megölt, 58-at pedig megsebesített.

Egy Glock 22-es revolver, a Batman-premier egyik gyilkos fegyvere. Józan ész kérdése
A Glock 22 pistol is seen at the Rocky Mountain Guns and Ammo store in Parker, Colorado July 24, 2012. The killing of 12 people at a midnight screening of the new Batman movie in the Denver suburb of Aurora may spark a fresh round of soul-searching on America's relationship with guns but few predict any real change in the law. REUTERS/Shannon Stapleton (UNITED STATES - Tags: CRIME LAW SOCIETY)

Barack Obama szerda este szólalt meg az ügyben. Mint mondta, józan ész kérdése, hogy bűnözők, szökésben lévő foglyok és őrültek ne grasszálhassanak kalasnyikovokkal az utcákon. „A fegyvertulajdonosok nagy része egyetértene, hogy a kalasnyikov katona kezébe való fegyver, amely a harctérhez, és nem az utcaképhez tartozik. És egyetértenének abban is, mindent meg kell tennünk, hogy bűnözők és szökevények ne vásárolhassanak maguknak fegyvert; hogy ellenőriznünk kell ki-ki előéletét, mielőtt fegyverre tenne szert, és a lelkileg instabil emberek ne juthassanak könnyedén fegyverhez” – hangoztatta Obama, kiemelve, mindez józan ész kérdése, és a fegyvertartásnak ebben a vonatkozásaiban semmi nincs, aminek vitát kellene kiváltania.

Beszédében Obama mindazonáltal nem merészkedett túl a fegyvervásárlási szabályok szigorításán – a támadófegyverek tilalmáról szóló törvény (Assault Weapons Ban) betartásán –, és sietve jelezte, mélyen hisz az egyéni szabadságjogokban, amelyeknek az Egyesült Államokban az egyik sarokköve a fegyverviselés joga. Büntetlen előélettel a puszta formalitásnak számító papírmunka után fegyvert gyakorlatilag percek alatt szinte bárki szerezhet. (A fegyverlobbi vezető szervezete, a National Rifle Association szerint az Egyesült Államokban országszerte mintegy 20 ezer fegyverszabályozási törvény létezik, ebből mintegy 300 szövetségi szinten. 1934 óta az automata fegyverek, a fűrészelt csövű karabélyok regisztráció- és adókötelesek, 1968 óta tilos postán elküldeni a fegyvert a vevőnek, az iskolák 300 méteres körzetében 1995 óta pedig csak állami engedéllyel lehet fegyvert viselni.)

Az amerikai elnök már csak azért is óvatos a kérdésben, mert választási év lévén a fegyverkorlátozás követelése még sokba kerülhet a republikánus Mitt Romney ellen a novemberi megméretésen. Amikor egy újságíró azt firtatta, hogy a Fehér Ház ugye Aurora árnyékában a sem akar fegyverkorlátozást, Jay Carney elnöki szóvivő azonnal rávágta, „nem vitatkozna ezzel a megállapítással”, amiről szó van, az sokkal inkább a már létező törvények betartása körül forog.

Holmes múlt csütörtökön hatolt be Denver egyik elővárosa, Aurora egyik mozijában a nézőterembe, és egy AK-15-ös karabélyból, egy fűrészelt csövű puskából, és két Glock revolverből álló arzenáljával tüzet nyitott a jelenlévőkre. A 24 éves, minden jel szerint beszámíythatatlan férfi a fegyvereit, a „szükségesnél” nagyságrendekkel több, hatezer töltényt és golyóálló mellényét is törvényes keretek között szerezte meg– volt, amelyiket internetes rendeléssel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.