Obama prágai hangja

„Bundler”, magyarul kötegelő, gyűjtő, batyuzó. Bárhogy is nevezzük, Andrew H. Schapiro nem kispályás játékos a kampánypénzek felhajtásában. Az 52 éves, chicagói születésű ügyvéd tavaly augusztus óta az Egyesült Államok prágai nagykövete, a nála egy évvel idősebb Barack Obama régi támogatója. Már akkor segítette kampányát, amikor Obama 2004-ben elindult az Illinois államot Washingtonban, a Capitoliumon megillető szenátori posztért.

A fellebbezési ügyekre szakosodott, Chicago és New York között ingázó Schapiro saját pénzéből több mint 70 ezer dollárt adományozott, míg feleségével és két gyermekük anyjával, a technológiai iparban marketingesként dolgozó Tamar Newbergerrel együtt – széleskörű társadalmi kapcsolataikat kihasználva – legalább 500 ezer dollárt, egyes források szerint több mint 1,2 millió dollárt hajtott fel barátja 2008-as és 2012-es elnökválasztási kampánya számára.

Andrew H. Schapiro
Andrew H. Schapiro
Fotó: az Egyesült Államok prágai nagykövetségének Flickr-oldala

A barátság kulcsmomentum Obama és Schapiro kapcsolatában. Bár pályafutása során az amerikai Legfelsőbb Bíróság egyik tagja mellett fogalmazóként dolgozó Schapiro egy évfolyammal Obama felett járt a Harvard jogi karán, együtt dolgoztak a tekintélyes jogi folyóirat, a Harvard Law Review szerkesztőségében.

Chicagóban azóta is sűrűn összejárnak, a fellebbezési ügyekben a többi között a YouTube/Google párost és a Philip Morrist képviselő Schapirót az elnök végül 2014-ben a prágai nagyköveti poszttal jutalmazta. Míg más politikai kinevezettek, értsd kampánypénz-felhajtók kapcsán ugrott az amerikai sajtó, s a republikánusok egy jelentős része is, az egyetemi tanulmányait a Yale-en és Oxfordban végző Schapiro esetében nem volt olyan szenátusi meghallgatási botrány, mint a Budapestre küldött Colleen Bradley Bell kapcsán.

Milos Zeman cseh elnök a magyar kormányfőnél is rosszabbul bírja az oroszbarát politika miatti amerikai kritikát. Az egyértelműen nem magánvéleményt megfogalmazó Andrew Schapiro nagykövetet kitiltotta az elnöki hivatalból. Részletek itt.

A „chicagói barát” ugyan nem rendelkezett semmilyen diplomáciai tapasztalattal, „Obama prágai hangját” azonban – talán gazdasági-céges jogászi múltja, nagyvállalati körökben szerzett ismeretei miatt – republikánus körökben is alkalmasnak találták. Szenátusi meghallgatására nem ment el a Bell és Orbán Viktor ellen kirohanó John McCain szenátor sem. A tavaly májusi ülésen viszont részt vett két szenátor, a connecticuti demokrata Chris Murphy és a wisconsini republikánus Ron Johnson.

Mindketten hallhatták, ahogy Schapiro mesélt cseh zsidó családból származó édesanyjáról. Raya Czerner ötéves fejjel 1939 márciusában megélte a nácik bevonulását Prágába. Rayát és két évvel idősebb nővérét, Helgát egyik nagybácsijuknak sikerült kimenekítenie a megszállók karmai közül. A Czerner-lányok édesanyját és egy másik nagybátyját a nácik Treblinkában, illetve Auschwitzban pusztították el. Raya Chicagóban nőtt fel, pszichiáter lett belőle, tanított a Northwestern Egyetem orvosi karán, s férjhez ment Joseph Schapiro gyermekorvoshoz. – Az a ház, amelynek ablakából az anyám és a nagyszüleim végignézték a nácik bevonulását, nincs messze az amerikai nagyköveti rezidenciától. A nem túl nagy távolság ellenére azt gondolom, hatalmas út választja el a két épületet – idézte az amerikai sajtó Schapirót.

Johnson szenátor kérdéseire, miszerint a cseheknek nem kellene-e felhagyniuk az orosz kőolaj vásárlásával, és hova fognak állni, ha Putyin megtámadja Ukrajnát, a prágai nagykövetjelölt azzal felelt, hogy szerinte a csehek óvatosak a Moszkvához fűződő viszonyt illetően. Tudják, nem hajthatják nyugodtan álomra a fejüket, amikor veszély ólálkodik a közelben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.