Nyolcéves kisfiút tartanak fogva a párizsi reptéren

Több mint egy hete tartanak fogva a párizsi Roissy-Charles de Gaulle nemzetközi repülőtéren egy 8 éves kisfiút, aki még március 21-én érkezett kísérő nélkül Franciaországba.

A fiút édesanyja tette fel a Párizsba tartó repülőre a Comore-szigeteken, mert azt szerette volna, hogy neki jobb élete legyen, és úgy vélte, Franciaországban erre nagyobb esélye lenne.

Csakhogy a hatóságok kiszúrták a kísérő nélkül, egyetlen pókemberes hátizsákkal érkező gyereket, aki ráadásul az unokatestvére nevére kiállított útlevéllel érkezett, és őrizetbe vették – írja a Guardian.

A bíró pedig úgy döntött, hogy a fiúnak a reptéren kell maradnia, abban a zárt váróteremben, ahová azokat a felnőtteket rakják be, akik hozzá hasonlóan illegálisan próbálnak bejutni az országba. A hatóságok szeretnék visszatoloncolni a Comore-szigetekre, csakhogy a húsvéti ünnepek miatt megrekedt a folyamat. Jelenleg a Vöröskereszt egyik munkatársa vigyáz rá.

Az édesanyjával is felvették a kapcsolatot, aki már megbánta, hogy elengedte gyermekét.

A gyerekjogvédők felháborodtak a hatóságok eljárása miatt, szerintük az összes vonatkozó nemzetközi egyezménnyel ellentétes, hogy egy kiskorúval így bánjanak, még akkor is, ha illegálisan próbált az országba jutni. Egy gyerekjogi ügyvéd, Catherine Daoud a francia rádiónak azt mondta, ez korántsem egyedi eset, és sokkolónak nevezte, hogy egy nyolcéves gyereket képesek elzárni egy egész hétre. "Elképesztő, hogy ugyanúgy bánnak egy gyerekkel, ahogy a felnőttekkel. Számára ez egy börtön (...) Egy lezárt helyről van szó, ez nem gyereknek való" – mondta Daoud.

Egy év után szabadult, de lehet, rosszabbul járt

Hónapokig nem szívtam friss levegőt és nem láttam a napfényt – mondta lapunknak március 19-én Fádi Manszúr, aki az isztambuli Atatürk repülőtér "problémás utasok" számára fenntartott részén élt több mint egy évig.

Noha elhagyhatta a repülőteret, még múlt hét közepén egy menekültügyi őrzött befogadóközpontba szállították a dél-törökországi Adanába.

Elvették a telefonját, azóta lapunk sem tud kapcsolatba lépni vele.

Az Amnesty International munkatársa a Népszabadságnak tegnap azt mondta, Manszúr jól van, egy helyi ügyvéd már felkereste, és az Isztambulban dolgozó másik ügyvédjével azon dolgoznak, hogy mielőbb kiengedjék. (Veres Dóra)

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.