Nyirő-ügy: sikerült egymásnak ugrasztani a magyarokat

Ha Kövér László még néhányszor Romániába látogat, a két ország közötti viszony még feszültebbé válhat – jelentette ki kedden Borbély László RMDSZ-alelnök. A román sajtó csak a június 10-i helyhatósági választások tükrében kezeli az újratemetés körüli hercehurcát.

A román média által idézett nyilatkozata szerint Borbély úgy vélte, a magyar Országgyűlés elnöke „nagy hibát követett el, amikor beavatkozott a romániai választási kampányba”. – Oda nem illő nyilatkozataival Kövér László sokat ártott tulajdonképpen a magyar államnak – fűzte hozzá Borbély.

A román sajtó már kizárólag a június 10-i helyhatósági választások kontextusában kezeli a Nyirő József újratemetése körüli hercehurcát. – A Nyirő-ügy egymásnak ugrasztotta a magyarokat – állapítja meg az Evenimentul zilei napilap, amely a román sajtóorgánumok többségéhez hasonlóan idézi Frunda György RMDSZ-szenátor kijelentését Nyirő József fasiszta múltjáról, amely miatt a Magyar Polgári Párt (MPP) követelte, hogy lépjen vissza a marosvásárhelyi polgármesteri jelöltségtől. – Mondtam és ismétlem: Nyirő József ellentmondásos személyiség. Jól meghatározott helyet foglal el az erdélyi magyar irodalomban, és általában a magyar irodalomban, ezt el kell ismerni. Politikusként viszont tagja volt a magyar parlamentnek a Horthy-időszakban, majd később Szálasi idején is, amikor a parlamentben kizárólag fasiszták ültek. Ezt nem én találtam ki, nem is mondok újdonságot, ezt magyar történészek állapították meg. Ez a valóság, és ezzel szembe kell nézni – mondta Frunda.

Az MPP, amelynek elnöke az Országgyűléssel együtt a Nyirő-temetést szervezte, azonnal reagált. – Elfogadhatatlan, hogy egy politikus, aki a román szenátusban a magyarságot képviseli, és Marosvásárhely polgármestere akar lenni, egyszerűen lefasisztázza egy írónkat. Nem hisszük, hogy a magyarság ilyen politikust támogatni tud – nyilatkozta Laszló György, az MPP Maros megyei vezetője.

Frunda egyébként úgy vélte, meg kell adnia a lehetőséget, hogy az író utolsó kívánsága szerint a szülőföldjében nyugodjon, de ezt nem szabad választási kampánycélokra felhasználni. Sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az ilyen megnyilvánulások megosztják a magyarságot, amely így – akárcsak Szlovákiában – politikai képviselet nélkül maradhat.

Nyirő újratemetésével és az azt övező felhajtással kapcsolatban korábban ellenérzését fejezte ki az erdélyi jobboldal MPP melletti másik fele, a Tőkés László fémjelezte Erdélyi Magyar Néppárt is. Toró T. Tibor pártelnök egy sajtótájékoztatón kijelentette, hogy „elpolitizálták” az ügyet, majd több visszafogottságot kért a MPP részéről. Tőkés a maga részéről a Magyar Hírlapnak nyilatkozva elítélte, hogy kampánycélokra használják a végtisztességet, a hozzá közel álló Krónika napilap pedig egyenesen „kegyelet-, sőt halottgyalázásról” írt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.