Nyemcov lánya Szolidaritási Díjat kapott

Zsanna Nyemcovának, a februárban Moszkvában meggyilkolt orosz ellenzéki politikus, Borisz Nyemcov lányának ítélték oda az idén a Lech Walesa Szolidaritási Díjat – jelentette be pénteki sajtóértekezletén Grzegorz Schetyna lengyel külügyminiszter.

Schetyna hangsúlyozta, Zsanna Nyemcova újságíró, a meggyilkolt Nyemcov legidősebb lánya „az apja által folytatott harc letéteményese". A lengyel külügyminiszter úgy értékelte, hogy Nyemcov „mindannak a jelképe volt, ami az utóbbi évek orosz történelmében a legjobb – a szolidaritás eszméjét megvalósító orosz ellenzéké". Ez az ellenzék – emelte ki Schetyna – a lengyelekkel, az ukránokkal egyaránt együttműködött, „mindazokkal, akik Európát, adott esetben Oroszországot, nyitott, békés módon akarják megváltoztatni".

Az 1 millió eurós díjat a lengyel külügyminisztérium 2014-ben alapította, odaítélése a díj leírása szerint a szolidaritás kifejezése azokkal, akik a szebb jövőért harcolnak. A tavalyi díjátadás az első, részlegesen szabad lengyelországi választások 25. évfordulója alkalmából rendezett varsói ünnepségek része volt. Az akkor Varsóba meghívott állami vezetők – köztük Áder János köztársasági elnök, Petro Porosenko ukrán elnök, valamint John Kerry amerikai külügyminiszter – jelenlétében a díjat Musztafa Dzsemiljevnek, a krími tatárok legendás vezetőjének adták át a varsói királyi várban.

Az idei díjat augusztus 4-én adja át Bronislaw Komorowski leköszönő lengyel elnök, valamint a díj kuratóriumának elnöke, Lech Walesa volt lengyel államfő, a rendszerváltás előtti Szolidaritás mozgalom egyik alapítója.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.