Netanjahu vastapsot kapott Washingtonban

Izrael kész a kompromisszumra a leendő palesztin állammal a határok kérdésében, de nem vonul vissza az 1967-es határok mögé - jelentette ki kedden az amerikai kongresszus két háza előtt elmondott beszédében Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök.

Az izraeli kormányfő – akinek kijelentéseit időről-időre vastaps szakította meg – hangsúlyozta, hogy a megegyezésnek tükröznie kell az 1967 óta megváltozott demográfiai realitásokat, s hogy Nagy-Tel-Aviv és Kelet-Jeruzsálem zsidók által sűrűn lakott, valamint a stratégiai és biztonsági szempontból fontos területek Izrael részét képezik majd. Ugyanakkor a békekötés után lesznek olyan zsidó települések, amelyek kívül esnek majd a zsidó állam határain, s amelyek státusáról meg kell majd állapodni.

„Jeruzsálemet sohasem lehet felosztani" - jelentette ki Netanajhu, aki ugyanakkor „nagyvonalú" területi rendezést ígért a palesztinoknak.

Az izraeli miniszterelnök szerint a leendő palesztin államnak demilitarizáltnak kell majd lennie, de határai mentén Izraelnek hosszú távon fenn kell majd tartania a katonai jelenlétét. Mint mondta "erőteljesen ellen kell állni" annak a törekvésnek, hogy az ENSZ közgyűlése (idén ősszel) elismerje a palesztin állam függetlenségét.

Benjámin Netanjahu megerősítette, hogy Izrael nem hajlandó tárgyalásokba bocsátkozni a Hamász palesztin szervezettel. Az izraeli miniszterelnök kijelentette: a béke fő akadálya, hogy a palesztinok nem hajlandók elismerni a zsidó állam létjogosultságát. Netanjahu ezért a megegyezés feltételéül szabta, hogy a palesztinok ugyanúgy ismerjék el a zsidó állam létezésének jogát, mint ahogy az oslói megállapodás nyomán hivatalba lépett mind a hat izraeli miniszterelnök megtette ezt a palesztin állam esetében. „Itt az ideje, hogy Abbász elnök kijelentse: elfogadom a zsidó államot" - mondta.

Semmi új, csak hadüzenet?

Elfogadhatatlanok Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek a palesztin-izraeli megbékélésről alkotott elképzelései, és azok felérnek egy „palesztinok elleni hadüzenettel" - szögezte le kedden egy magas rangú palesztin tisztségviselő. Nabíl Saat szerint Netanjahu egy olyan megoldást javasolt, amely figyelmen kívül hagyja az 1967-es határokat.

Mahmúd Abbász palesztin elnök szóvivője az AFP francia hírügynökségnek elmondta, az izraeli kormányfő beszéde semmi újdonsággal nem szolgált, csupán újabb akadályokat gördített "egy igazi, komoly, tartós és végleges béke útjába".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.