Netanjahu üdvözli az amerikai béketörekvések változását

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő üdvözölte hétfőn azt az amerikai döntést, hogy Washington nem erőlteti már a ciszjordániai zsidó telepen folyó építkezések újabb befagyasztását.

"Üdvözlöm ezt az amerikai döntést. Ez jó Izraelnek, és jó a békének" - jelentette ki a miniszterelnök egy tel-avivi gazdasági fórumon, órákkal azelőtt, hogy Izraelbe érkezett volna George Mitchell, az amerikai elnök közel-keleti különmegbízottja. A küldött Netanjahun kívül Mahmúd Abbász palesztin elnökkel is találkozik.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter, látván a közvetlen izraeli-palesztin tárgyalások kudarcát a telepbővítési moratórium ügyének megoldatlansága miatt, pénteken bejelentette, hogy Washington vissza akar térni a közvetett tárgyalásokhoz. Mindkét felet arra sürgette, hogy haladéktalanul lássanak neki az alapvető kérdések megtárgyalásának, ilyen például Jeruzsálem hovatartozása, a határok kérdése, a palesztin menekültek sorsa. Kompromisszumra sürgette a két érintett felet, s közölte, hogy a tárgyalások során az Egyesült Államok nem lesz pusztán "passzív résztvevő".

"A békéhez meg kell vitatnunk azokat a témákat, amelyek igazán hátráltatják a békét. (...) Üdvözlöm azt, hogy most elkezdjük megtárgyalni ezeket a témákat, és megpróbáljuk szűkíteni a nézetkülönbségeket" - mondta Netanjahu a hétfői fórumon. Beszédében olyan témákat említett, mint a biztonsági kérdések, a palesztin menekültek jövője és az, hogy a palesztinok ismerjék el zsidó államnak Izraelt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.