Netanjahu Obamával versenyezne

„Furcsa diplomáciai versenyfutás” kezdődött az amerikai elnök és az izraeli miniszterelnök között kezdődött azért, hogy melyik vezető terjeszt elő új javaslatokat a megfeneklett izraeli-palesztin béketárgyalások újraindítása érdekében - írta csütörtökön a New York Times.

A lap szerint a versengésben a startpisztolyt Hillary Clinton amerikai külügyminiszter sütötte el, aki a múlt héten Katarban, az amerikai-iszlám világfórumon bejelentette, hogy Barack Obama hamarosan nagyszabású beszédet mond az Egyesült Államok közel-keleti és az észak-afrikai politikájáról. A nyilatkozat lendületbe hozta az izraeli politikát, és két nappal később John A. Boehner, a képviselőház republikánus elnöke bejelentette, hogy meg akarja hívni a kongresszusba Benjamin Netanjahut.

A Fehér Házban ezt megelőzően negyedéven át folyt a vita arról, hogy időszerű-e Obamának összegeznie a régióban végbement változásokkal kapcsolatos álláspontját, s hogy az alkalmat felhasználja-e egy új izraeli-palesztin béketerv előterjesztésére is. A The New York Times szerint Clinton támogatta az elképzelést, Dennis Ross, az elnök közel-keleti főtanácsadója viszont ellenezte azt.

Netanjahu attól tart, hogy országa érdekei háttérbe szorulhatnak egy, az Obama-kormányzat által előterjesztendő, új rendezési tervben. Ezért fontolóra vette megelőző javaslatok előterjesztését az amerikai kongresszusban, hogy ezzel befolyásolja az elnököt.

A lap véleménye szerint a két államférfi közötti játszma érzékelteti az arab világban végbement változásokat, valamint az Obama és a Netanjahu között kialakult ellenségességet.

A Fehér Ház szakértői már dolgoznak az Obama-beszéden, de még nem tudni, hogy az elnök egyáltalán elmondja-e azt. Ha igen, akkor a lap úgy tudja, hogy a végső státussal kapcsolatban négy alapelvet fog előterjeszteni. Ezek értelmében Izraelnek el kell fogadnia a palesztin állam létrejöttét az 1967-es határok szerint. A palesztinoknak bele kell egyezniük abba, hogy nem térhetnek vissza az Izraelben található földjeikre, amelyekről elűzték őket. Jeruzsálem mindkét állam fővárosa lenne, és a rendezés szavatolná Izrael biztonságát.

Netanjahu értésre adta, hogy legelőször Izrael biztonsági igényeit kívánja kielégíteni, a palesztinokkal kötendő bárminemű megállapodás előtt. Az izraeli miniszterelnöknek az országa biztonságával kapcsolatos aggályai az elmúlt hónapokban különösen felerősödtek, mert az arab világban bekövetkezett hatalomváltások nyomán meggyengültek Izraelnek a szomszédjaival - különösen az Egyiptommal - fennálló, amúgy is törékeny kapcsolatai.

Netanjahu kongresszusi szereplése alkalom lesz az amerikai törvényhozás tagjai számára, hogy demonstrálják Izrael támogatását a politikailag igen befolyásos Izrael-lobby előtt - írta a The New York Times. Az izraeli miniszterelnök beszéde várhatóan egybeesik majd a legerősebbnek mondott Izrael-párti érdekérvényesítő csoport, az Amerikai-Izraeli Közügyi Bizottság (AIPAC) tanácskozásával.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.