Netanjahu négy tárcával jutalmazta Barakot

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök megjutalmazta védelmi miniszterét azért, hogy a kormány összeomlását megakadályozandó kilépett az izraeli Munkapártból, és egy új párt élén koalíciós partner maradt.

Ehud Barak öt tagú új pártja, a Haacmaut (Függetlenség) négy tárcát kapott kedden.

Barak hétfői kilépésével elébe ment a pártján belüli, egyre növekvő elégedetlenségnek, valamint annak a kockázatnak, hogy a pártvezetés egy baloldali vetélytársat állít a helyére, aki azután az egész pártot kiviszi a kormányból, és ezzel esetleg meg is buktatja. Az elégedetlenkedők nem értenek egyet Netanjahunak az izraeli-palesztin tárgyalásokra vonatkozó stratégiájával. A tárgyalások több mint három hónapja ismét holtponton vannak, s emiatt a Munkapárt egyre több tagja követelte a kilépést a kormányból.

Hétfőn, Barak lépésére válaszul, három munkapárti miniszter ki is lépett a kormányból, a pártnak mindössze nyolc képviselője maradt a 120 tagú parlamentben. A kormányt támogató többség tehát csökkent, 66 fős lett, de még ez is kényelmes kormányzást biztosít Netanjahunak.

Az ellenzék legnagyobb pártját, a Kadimát vezető Cipi Livni a három miniszter lemondása nyomán kijelentette, hogy a kormány elvesztette legitimitását, és előre kell hozni a parlamenti választásokat. Netanjahu miniszterelnök szerint viszont "a kormány sokkal erősebb és stabilabb lett". "Az egész világ tudja, és a palesztinok is tudják, hogy ez lesz a kormány a következő néhány évben, és ez az a kormány, amellyel tárgyalniuk kell a békéért" - mondta.

A Netanjahu és Barak között keddre virradóra lezajlott tárgyalások eredményeképpen az új pártvezető megtartja a védelmi tárcát, Salom Szimhon eddigi mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter lesz az infrastruktúra ügyeivel foglalkozó miniszter a lemondott munkapárti Benjámin Ben-Eliézer helyett. Matan Vilnai eddigi védelmiminiszter-helyettes lesz a kisebbségek ügyeinek minisztere a szintén kilépett Avisaj Braverman helyett. Orit Noked képviselő veszi át a mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztériumot, amely Szimhoné volt. Netanjahunak a kormányfői poszt mellett már eddig is volt három tárcája, most negyediknek átveszi a népjóléti és szociális ügyeket is a lemondott Jichák Hercogtól. Einat Vilf, a Haacmaut ötödik tagja is kap egy tisztséget, egy parlamenti bizottság vezetését.

Az izraeli lapkommentátorok keményen bírálták Barakot. Ari Savit a Háárecben "ronda húzásnak" nevezte a munkapárti vezető lépését, a Maarivban pedig Ofer Selah "a rombolás emberének", mert "szétzúzta a békefolyamatba vetett maradék bizalmat és magát a Munkapártot is".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.